عید نوروز مهم‌ترین و بزرگ‌ترین مناسبت ما ایرانیان است که آن را با انجام رسم و رسومات زیادی جشن می‌گیریم. از خانه‌تکانی و خرید قبل از عید گرفته تا دید و بازدید عید و البته غذاهای خوشمزه و انواع آجیل که از مهم‌ترین بخش‌های آن است. می‌توان گفت لحظاتی که شب سال تحویل در کنار خانواده می‌گذرانیم، مهم‌ترین و به یادماندنی‌ترین لحظات است چرا که ساعاتی بعد سال جدید شروع می‌شود. در این شب خانواده‌ها دور سفره‌های رنگی با غذاهای متنوع ساعاتی را درکنار هم سپری می‌کنند و آخرین لحظات سال را باهم می‌گذرانند.

معمولا مردم شهرها و روستاها در این شب غذاهای محلی خود را آماده می‌کنند اما به طور کلی یکی از غذاهای معروف این شب، سبزی پلو با ماهی است که در نواحی شمالی کشور هم بسیار رایج است.

سبزی پلویی چیست؟
با استفاده از مجموعه سبزی‌های زیر، می‌توان سبزی پلو درست کرد. فقط توجه داشته باشید که ترتیب آنها بر اساس مقدارشان است، یعنی شوید که به عنوان اولین سبزی در لیست آمده مقدارش بیش‌تر از بقیه است.

  • شوید
  • گشنیز
  • جعفری
  • تره
  • شنبلیله
  • ساقه سیر

در این ترکیب، مقدار شوید، گشنیز و جعفری بیش‌تر از بقیه است. البته این ترکیب تا حدودی سلیقه‌ای است و می‌توانید بخش‌هایی از آن را بر اساس سلیقه خود حذف یا بیش‌تر کنید. مثلا ساقه سیر را می‌توانید حذف یا مقدار آن را بیش‌تر کنید.

طرز تهیه سبزی پلو
همان‌طور که گفتیم سبزی پلو از غذاهای سنتی ایرانی است که بسیاری از افراد شب عید درکنار خانواده آن را میل می‌کنند. برای تهیه این غذا ابتدا سبزی آن را باتوجه به ترکیبی که گفته شد تهیه کنید و بعد همراه با سایر مواد آن را بپزید. مواد لازم:

  • سبزی پلو (در پاراگراف قبلی ترکیب آن را توضیح دادیم)
  • برنج
  • روغن
  • نمک

مثل هرزمان دیگری که برنج درست می‌کنید، ابتدا برنج را برای دو ساعت در آب بریزید تا خیس بخورد و کمی به آن نمک هم بزنید. در یک قابلمه آب بریزید تا جوش آید و به آن نمک هم اضافه کنید. وقتی آب جوشید، برنج خیس شده را به آن اضافه کنید تا بپزد. بعد از اینکه کمی نرم شد و از حالت زنده بودن درآمد، برنج را آبکش کنید. ته قابلمه را چرب کرده و ته‌دیگ سیب‌زمینی یا نان بیندازید.

ابتدا کمی شعله را زیاد کنید تا ته‌دیگ سرخ شود و بعد برنج و سبزی پلویی را که به شکل ساطوری خرد کرده‌اید، به صورت لایه‌ای روی ته‌دیگ بریزید. در قابلمه را با دم‌کنی بگذارید و وقتی بخار انداخت شعله را کم کنید تا دم بکشد. اول کار که شعله زیاد است احتمالا صدایی شبیه به صدای سرخ شدن می‌شنوید، درست همان زمان که این صدا رو شنیدید یک فنجان آب همراه با یک قاشق روغن دور برنج در قابلمه بریزید.

طرز تهیه ماهی برای سبزی پلو
مناسب‌ترین ماهی درکنار سبزی پلو ماهی سفید و قزل آلا است. راحت‌ترین راه این است که ماهی‌ها را به صورت فیله دربیارید و سرخ کنید. در این روش آرد یا پودر سوخاری را با نمک، فلفل و زردچوبه و کمی ادویه کاری مخلوط کنید. در یک کاسه تخم‌مرغ بشکنید و تکه‌های ماهی را به تخم‌مرغ آغشته کرده و در مخلوط پودر سوخاری و ادویه بغلتانید تا حسابی روی ماهی با آن پوشانده شود.

ماهی‌ها را در روغن داغ بگذارید تا سرخ شود و وقتی یک طرف آن سرخ شد آن را برگردانید. یک راه دیگر این است که ماهی‌ها را با سرکه مزه‌دار کنید. پیازها را خلالی خرد کرده و سیر را هم ریز ریز خرد کنید. سیر و پیاز را با آبلیمو، سرکه، زردچوبه، نمک و فلفل مخلوط کنید و تکه‌های ماهی را برای ۵ دقیقه در آن بگذارید تا بو و طعم خوبی داشته باشد و بعد آن را سرخ کنید.

سبزی پلو با تن ماهی
اگر هوس سبزی پلو کرده‌اید اما ماهی ندارید می‌توانید این پلو را با تن ماهی هم میل کنید. البته این غذایی نیست که در مراسم و مهمانی‌ها سرو شود اما برای یک شام معمولی انتخاب مناسبی است.سبزی پلو را با همان روشی که گفتیم بپزید و به جای ماهی، تن ماهی را در آب جوش به مدت ۲۰ دقیقه بگذارید.

سبزی پلو با کوکو سبزی
یکی دیگر از گزینه‌ها برای سبزی پلو، کوکو سبزی است. برای تهیه کوکو سبزی ابتدا سبزی مخصوص آن را تهیه کنید که تقریبا شبیه به سبزی پلویی است و می‌توانید با همان سبزی که برای پلو استفاده کردید کوکو هم درست کنید. اما به طور کلی سبزی کوکو شامل این موارد می‌شود:

  • تره
  • جعفری
  • شوید
  • شنبلیله
  • سیر
  • گشنیز
  • طرز تهیه کوکو سبزی

بعد از اینکه سبزی‌ها را پاک کردید آن را مانند کوکوهای دیگر با تخم‌مرغ مخلوط کرده و در روغن سرخ کنید. برای تهیه یک کوکوی خوشمزه مواد زیر را آماده کنید. مواد لازم:

  • روغن
  • تخم‌مرغ چهار عدد
  • سبزی کوکو
  • زرشک
  • گردو
  • نمک، فلفل و زردچوبه

سبزی‌ها را شسته، بشویید و خرد کنید و در کاسه‌ای بریزید. تخم‌مرغ‌ها را در همان کاسه بشکنید و هم بزنید تا یکدست شود. نمک، فلفل و ادویه‌ای که می‌خواهید را هم به مایه اضافه کرده و در صورت تمایل مقداری زرشک و گردوی خرد شده هم در کاسه بریزید. روغن را در تابه داغ کنید اما مراقب باشید تا روغن نسوزد. مایه را داخل روغن پهن کنید و روی آن را با قاشق صاف کنید. در تابه را بگذارید تا با حرارت ملایم بپزد و بعد از اینکه یک طرف آن پخته شد برگردانید تا طرف دیگر هم بپزد.

سبزی پلو با مرغ
سبزی‌پلو را با توجه به علاقه و میل خود می‌توانید با ماهی، کوکو، مرغ یا گوشت سرو کنید. به نظر می‌رسد که مرغ دم‌دستی‌ترین آنهاست و درست کردن آن برای ما راحت‌تر از بقیه گزینه‌هاست. برای تهیه آن، ابتدا مرغ را بشویید و خرد کنید، سپس مرغ را همراه با آب در قابلمه روی حرارت قرار دهید. بعد از ۱۰ دقیقه آن را آبکش کنید تا بوی بد آن برود و بعد با پیاز، سیر، زردچوبه و فلفل سیاه دوباره بپزید. بعد از اینکه پخته شد به آن نمک و زعفران هم بزنید. با آب مرغ می‌توانید سوپ هم درست کنید، فقط کافیست مواد موردنظر خود را مثل سبزی، قارچ، جو و هرچیز دیگری به آن اضافه کنید.

این مطلب اولین بار در ریحون منتشر شده است.