نام علمی نارگیل که به کوکوس نوسیفرا مشهور است، کاشفان اسپانیایی آن را بنام کوکو خواندهاند که به معنی صورت میمون میباشد. سه علامت چشم مانند شناسایی در سطح پر از پرزهای بلند مو مانند سطح نارگیل و شکل خود نارگیل، صورت میمون را تداعی مینموده است و نوسیفرا نیز به معنی آجیل روغن کاری کننده میباشد. بخشهای مختلف نارگیل همچون گوشت، عصاره میوه، شیر و روغن دارای خاصیتهای غذایی گوناگونی میباشد و غذای جمعیتهای زیادی را در طی نسلها در جهان تامین میکرده است.
در بسیاری از جزایر دنیا به عنوان پایه اصلی رژیم غذایی محسوب گردیده و بخش اعظم غذایی اصلی آنها را نیز تامین میکرده است. تقریبا حدود یک سوم جمعیت جهان از نظر مصرف غذایی و یا اقتصادشان به نوعی وابسته به نارگیل میباشند و در میان این ملتها تاریخچه قابل ملاحظهای دارد. نارگیل بسیار مغذی بوده و دارای مقدار زیادی فیبر غذایی، ویتامینها و املاح مفید بوده و در طبقه غذاهای با خواص ویژه، قرار گرفته است. زیرا دارای خواص فراتر از ارزش تغذیهای بوده و منافع بسیاری برای سلامت و حیات انسان دارد.
روغن نارگیل نیز مورد توجه خاص دانشمندان قرار گرفته است زیرا دارای خواص شفا بخش فراوانی فراتر از هر نوع روغن خوراکی دیگر میباشد. به طور بسیار گسترده ای از آن در میان اقوام آسیایی و جمعیتهای ساکن مناطق اقیانوس اطلس به عنوان روغن دارویی در طب سنتی مورد استفاده قرار میگرفته است. ساکنان مناطق یاد شده روغن نارگیل را داروی شفا دهنده برای بسیاری از بیماریهای خود میپنداشته اند. آنها درخت نارگیل را بسیار ارزشمند دانسته علاوه بر تامین غذایشان و استفاده های دارویی آن را «درخت زندگی» نامیده اند. در سالهای اخیر و در علم پزشکی مدرن اسرار نهفته در محصول نارگیل را کشف و برای جهانیان باز نموده اند که نارگیل دارای چه خواص فوق العاده سلامت بخش و مفیدی میباشد.
نارگیل در طب سنتی
مردمان با فرهنگها،زبانها، ادیان مختلف و نژادهای گوناگون که در سراسر جهان پراکنده هستند به نارگیل به عنوان یک منبع غذایی و دارویی ارزشمند احترام میگذاشته اند. هر جایی که درخت نارگیل میروییده مردم آموخته اند که اثرات مفید دارویی آن را بسیار با اهمیت دانسته و به آن احترام بگذارند. ازهزاران سال پیش نارگیل و مشتقات آن در محل رویش این درخت به عنوان محل رویش گیاه دارویی بسیار مفید احترام خاص قایل بوده اند. در اقصی نقاط جهان نارگیل به عنوان درمان و مداواگر بسیاری از بیماریها و مشکلات سلامت مورد استفاده قرار گرفته است. از جمله این موارد درمان عبارت بوده اند از آبسه ها و دمل های چرکین، تنگی نفس و آسم، تاسی موی سر، برونشیتها، کبودی بدن، سوختگی، سرما خوردگی، یبوست، سرفه، ورم، اسهال، گوش درد، تب، آنفولانزا، التهاب لثه و دندان، سوزاک ادرارهای نامنظم و یا سوزناک، زردی و یرقان، سنگ کلیه، شپشک، سوء تغذیه، تهوع و استفراغ، خارش پوست، گال و جرب، اسکوربیت ناشی از کمبود ویتامین ث، عفونتهای پوستی، گلو درد، مشکلات ناشی از بلع، سفلیس، دندان درد، سل، تومورهای موجود در بدن، تیفویید، زخم معده، ناراحتیهای معده، ضعف بدن و زخمها مورد استفاده قرار میگرفته است.
نارگیل در پزشکی مدرن امروز
علوم پزشکی مدرن نیز استفاده از نارگیل را برای درمان بسیاری از بیماریهای بالا تایید مینماید. انتشار مقالات پزشکی در ژورنالهای منتشر شده و مرتبط با علوم پزشکی نشان میدهد نارگیل در فرمهای مختلف خود دامنه وسیعی از منافع را برای سلامت انسان در بردارد. برخی از آنها که دارای بیش از ۵۰ اثر مفید میباشد به شرح زیر خلاصه گردیده است:
- ویروسهای عامل آنفولانزا، تب خال، سرخک، هپاتیت AIDS، SARS، C و سایر بیماریها را از بین میبرد.
- باکتریهایی که عامل زخم معده، عفونتهای گلو، عفونتهای طولانی مدت مجاری ادراری، بیماریهای لثه، کرم خوردگی دندان، ذاتالریه و التهابات آن، سوزاک و سایر بیماریهای عفونی.
- تمام قارچها و مخمرهایی که موجب کچلی، قارچهای انگشتان، Candidiasis ،برفک، لکههای پوستی و سایر عفونتها میشدند را از بین میبرد.
- کرم کدو و شپشکها ژیاردیا و سایر انگلها را از بدن بیرون رانده و یا میکشد.
- منبع سریع تأمین کننده غذا و انرژی سریع را برای بدن فراهم میسازد (سریعا غذای قابل تبدیل به انرژی را تأمین میکند).
- انرژی بدن را بالا برده و میزان تحمل در برابر گرسنگی را افزایش میدهد. توان فیزیکی و زور یاقوت را در بدن تقویت میکند.
- هضم و جذب سایر مواد غذایی بویژه ویتامینها، املاح، و اسیدهای آمینه در بدن تقویت میکند.
- موجب تقویت یا افزایش ترشح انسولین گردیده و مصرف گلوکز خون در بدن را بالا میبرد.
- استرسهای مؤثر بر لوزالعمده و سیستم آنزیمی مؤثر بر بدن را فرو مینشاند.
- علایم و عوارض مرتبط با لوزالمعده را نیز کاهش میدهد.
- به کاهش علایم و عوارض زیانآور برای سلامتی و مرتبط با بیماری قند کمک میکند.
- مشکلات و علایم بیماری ناشی از سوء جذب مواد غذایی در بدن، Systic fibrosis را کاهش میدهد.
- جذب کلسیم و منیزیم غذاها را در بدن افزایش میدهد در نتیجه به تقویت استخوانها و دندانها کمک شایانی میکند.
- به حفظ بدن در مقابل پوکی استخوان کمک میکند.
- به کاهش اثرات مرتبط با بیماری Galbladder کمک میکند.
- اثرات ناشی از بیماری مرتبط با crohn disease و Ulceative disease یا بیماریهای معده و یا زخم معده را برطرف میکند.
- هضم غذا را آسان و کار جذب در روده را نیز سهل و آسان میکند.
- درد و زخمهای حادث شده بر اثر بواسیر را برطرف میکند.
- آماس و ورم را کاهش میدهد.
- در التیام بافتهای آسیب دیده و ترمیم آنها نقش مهمی بازی میکند.
- به سیستم ایمنی و تقویت آن کمک شایان توجهی میکند.
- به بدن کمک میکند که در مقابل سرطان سینه و کولون (روده بزرگ) و سایر سرطانها مقاومت کرده و خود را مصون نگه میدارد.
- موجب سلامت قلب، میزان کلسترول را تنظیم و خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهد.
- عروق یا شرایین بدن را در مقابل آسیبهایی که به وسیله تصلب شرایین بوجود میآید حفظ و از بیماریهای قلبی پیشگیری میکند.
- به پیشگیری از بیماریهای عاج دندان و پوسیدگی آن کمک شایانی میکند.
- به عنوان یک آنتیاکسیدان بسیار قوی در بدن عمل میکند.
- مصرف اسیدهای چرب ضروری در بدن را بالا برده و از اکسید شدن آنها در بدن جلوگیری میکند.
- به حفظ بدن در مقابل خطرات ناشی از رادیکالهای آزاد و ایجاد تغییرات ژنتیکی و بیماری ناشی از آن کمک شایان توجهی میکند
- مانند سایر روغنهای خوراکی بدن را از آنتی اکسیدانهای برگشت پذیر خالی نمیکند.
- مصرف آن عوارض مرتبط با خستگیهای مزمن را برطرف میکند.
- عوارض ناشی و مرتبط با بزرگی پروستات را برطرف میکند.
- حملههای شدید صرع را کاهش میدهد.
- به حفظ سلامت در مقابل بیماریهای کلیه و عفونت مثانه کمک میکند.
- سنگهای کلیه را حل میکند.
- در پیشگیری از بیماریهای کبد کمک میکند.
- میزان کالری موجود در روغن نارگیل بسیار کمتر از سایر روغنهای خوراکی است.
- طرز کار غده تیرویید را تنظیم میکند.
- با افزایش میزان سوخت و ساز در بدن از چاقی و اضافه وزن در بدن پیشگیری میکند.
- بدن را برای تولید انرژی آماده میکند در تفوق و یا برتری اینکه سایر روغنها انرژی را به صورت چربی ذخیره میکنند.
- به پیشگیری از بیماری obesity یا چاقیهای فوق سنگین که یک نوع بیماری است کمک میکند.
- اگر روغن نارگیل بر روی پوست مالیده شود مانند یک ماده شیمیایی مانع از عفونتهای پوستی میشود.
- عوارض مرتبط با داءالصدف (psoriasis) ،اگزما و آماس پوست را کاهش میدهد.
- موجب تقویت و تعادل مواد شیمیایی موجود در پوست بدن میشود.
- پوست بدن را نرم و خشکی و آماس آن را برطرف میکند.
- از چرک شدن و لکه های پوستی در سنین بالا جلوگیری میکند.
- به تقویت و سلامت و رنگ طبیعی مو کمک میکند.
- در مقابل اثرات مخرب اشعه ماوراء بنفش خورشیدی پوست را حفظ میکند.
- به کنترل شوره سر کمک میکند.
- به مانند سایر روغنهای گیاهی خوراکی در صورتیکه در حرارتهای معمولی آشپزی گرم شود مشتقات خطرناک شیمیایی تولید نمیکند.
- مصرف آن اثرات مخرب جانبی برای بدن ایجاد نمیکند.
- برای انسان کاملا سالم و غیرسمی است.
این اطلاعات فقط جنبه علمی داشته و بوسیله سازمان F.D.A تأیید شده و جنبه شناخت بیماریها و درمان آنها را خودسرانه توصیه نمیکند.
گرد آورنده و مترجم: سیدرضا حسینی. این نوشته اولین بار در ماهنامه فناوری نوین غذا منتشر شده است.