چای سبز باعث تقویت معده شده و ضمن دفع سموم بدن، نفخ معده را نیز برطرف میکند. چای سبز باعث تقویت حافظه شده و برای افراد افسرده یک داروی ضدافسردگی است. زیرا نوشیدن چای سبز باعث نشاط و سرزندگی میشود.
بیشترین بهره برای زنان
در پی یک مطالعه فواید چای سبز ظاهراً برای زنان بیشتر بود. زنانی که روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز مینوشیدند در مقایسه با کسانی که یک فنجان یا کمتر مصرف میکردند کمتر با خطر مرگ در اثر بیماری قلبی روبرو بودند. اما در این مطالعه رابطهای میان مصرف چای سیاه و کاهش خطر مرگ در اثر بیماری قلبی نیافتند.
کاهش وزن
پلیفنولهای چای سبز فعالیت آمیلاز بزاق [آنزیم تجزیهکننده قندها] را مهار میکند. جالب است بدانید که چای بدون داشتن عوارض خطرناک داروهای کاهنده وزن میتواند موجب کاهش وزن، اندازه دور کمر و تریگلیسرید خون مبتلایان به چاقی شود.
پوسیدگی دندان
عصاره برگ چای سبز دارای اثرات ضدمیکروبی است و از ایجاد پلاک و پوسیدگی دندان جلوگیری میکند.
حفاظت از قلب
دانشمندان مادهای شیمیایی را در چای سبز شناسایی کردند که در حفاظت از قلب در برابر آسیبهای مختلف مؤثر است. کارشناسان مؤسسه بهداشت کودکان انگلیس در مطالعه روی ترکیبات چای سبز موفق به شناسایی مادهای شیمیایی به نام « اپیگالوکاتچین سه گالیت » شدند که میتواند مرگ سلولها را پس از حمله قلبی یا سکته کاهش دهد. این دانشمندان اعلام کردند: ماده شیمیایی موجود در چای سبز مانع از فعالیت پروتئینی به نام «استاتیک» میشود که پس از رویدادهای استرس آمیز نظیر حمله قلبی یا سکته در درون سلول فعال میگردد. اپیگالوکاتچین سه گالیت همچنین روند بهبود سلولهای قلبی را سرعت میبخشد و موجب کاهش صدمه به آن میشود. از طرفی یکی از عوامل اصلی امراض و حملههای قلبی، وجود کلسترول بالا در خون انسان است. چای سبز علاوه بر داشتن ویتامینهای A و C [آنتیاکسیدانهای قوی]، باعث کاهش کلسترول در خون نیز میگردد که این موضوع خطر احتمال حمله قلبی و امراضی از این قبیل را پایین میآورد.
کاهش تری گلیسیرید
کاتچین موجود در چای سبز، فعالیت آنزیم لیپاز را [آنزیم مسئول هضم چربیها] در لوزالمعده مهار میکند، در نتیجه، شکستن چربی با سرعت بسیار کمی صورت میگیرد و چربی خون با سرعت کمی بالا میرود. با توجه به این که افزایش تری گلیسیرید خون بعد از مصرف هر وعده غذایی یک عامل خطر در بروز بیماری قلبی است، مصرف چای سبز در بین وعدههای غذایی روشی مناسب جهت کاهش تری گلیسیرید خون است.
کاهش فشارخون
مصرف نیم تا ۵/۲ فنجان چای سبز در روز احتمال بروز پرفشاری خون را تا ۴۶ درصد کاهش میدهد.
جلوگیری از دیابت
چای سبز قادر است از عوارض ناشی از دیابت مانند آب مروارید و بیماریهای کلیوی بهطور معجزهآسایی جلوگیری کند. چای سبز با مهار کردن فعالیت آنزیم آمیلاز بزاق و روده که مسئول هضم نشاسته است، باعث میشود که نشاسته با سرعت آهستهتری بشکند و در نتیجه قند خون با سرعت کمی بالا برود.
پیشگیری از بیماریهای ایمنی خودکار بدن [با استفاده از چای سبز]
پژوهش گران اعلام کردند مصرف چای سبز از ابتلا به بیماریهای ایمنی خودکار بدن جلوگیری میکند. تحقیقات پژوهشگران دانشکده پزشکی ژورژیا حاکی از آن است که مصرف چای سبز علاوه بر مؤثر بودن در کاهش ابتلا به سرطان، باعث محافظت افراد در برابر بیماریهای ایمنی خودکار بدن میشود. چای سبز از گسترش آنتی ژن هایی که میتوانند موجب تحریک ایمنی بدن شوند جلوگیری میکند. نتایج تحقیقات حاکی از آن است وجود مادهای موسوم به EGCG در چای سبز باعث متوقف شدن التهاب و تأثیرات آن بر روی پوست و سلولهای مترشحه بزاق میشوند. در یک اختلال ایمنی خودکار، موسوم به سندرم شوگرن [Sjogren] سلولهای مترشحه بزاق، هدف قرار گرفته و باعث خشکی دهان میشوند و در اختلالی دیگر، پوست ارگان هدف واقع شده و فرد مبتلا به سل جلدی میگردد. شایان ذکر است تحقیقات بیشتر بر روی حیوانات در حال انجام است و تأثیر مفید چای سبز در پیشگیری از آرتریت نیز مشخص شده است.
موارد منع مصرف
اعتقاد بر آن است که قبل و بعد از دریافت فرآوردههای آهن و در شیرخواران نباید از چای سبز یا ترکیبات پلیفنول آن استفاده نمود. شواهدی مبنی بر منع مصرف در حاملگی وجود ندارد با این حال باید با پزشک مشورت نمود. مصرف چای سبز در دوران شیردهی توصیه نمیشود.
تداخلات دارویی
افزایش اثر متیسیلین و بنزیل پنیسیلین، تشدید اثر آسپیرین و سایر داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین [ویتامین K موجود در چای سبز میتواند بر ضد اثرات وارفارین عمل نماید]
عوارض
مصرف بیش از حد کافئین که در چای سبز و بعضی از عصارههای آن وجود دارد در بعضی از افراد باعث علائمی مانند عصبانیت، بیخوابی و بیقراری میشود. افرادی که دارای بیماری فشار چشم هستند نباید استفاده کنند و افرادی که میگرن دارند میزان مصرف کمی باید داشته باشند.
طریقه دم کردن چای سبز
به ازای هر فنجان آب یک قاشق مرباخوری چای سبز استفاده میشود. آب به هیچ عنوان نباید در حال جوشیدن باشد. چای سبز را توی فنجان یا قوری میریزیم و در آن را میگذاریم. [روی حرارت نباشد] بعد از ۵ دقیق صاف میکنیم. آگه از نوع کیسههایی استفاده میکنید کیسه را دربیارید و وقتی سرد شد روی چشم کمپرس کنید که برای رفع خستگی چشم مفید است.
معطر کردن چای
برای معطر کردن چای میتوان به آن مقداری گل یاس، گل سرخ، گل بهار نارنج، نعنا، هل، لیموی خشک یا تازه، چند پر زعفران [بسته به علاقه و ذائقه] را به صورت ترکیبی یا به تنهایی اضافه کرد.
این مطلب اولین بار در ماهنامه کشاورزی و غذا منتشر شده است.