پدرها همانطور که در واقعیت با یکدیگر متفاوت هستند و خصلتهای خاص خودشان را دارند در دنیای سینما هم طیف وسیعی از شخصیتها با خلقوخوهای متفاوت را در برمیگیرند؛ بعضی به صورت کلیشهای و افراطی خانواده دوست، بعضی در جستجوی زمان از دست رفته برای بازگشت به خانواده و بعضی هم تندخو و یک دنده.
در این مقاله نگاهی داریم به ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما به انتخاب وب سایت stacker. پدرهای این لیست از ژانرها و ملیتهای مختلف انتخاب شدهاند و نام جدایی نادر از سیمین ساختهی درخشان اصغر فرهادی به عنوان نمایندهی ایران در ردهی پنجم و بالاتر از فیلمهایی مثل دزدان دوچرخه و کشتن مرغ مقلد به چشم میخورد.
*توجه: آثار این فهرست بر اساس امتیازهای IMDb رده بندی شدهاند.
۲۵. پدر عروس (Father of the Bride)
- سال ساخت: ۱۹۹۱
- کارگردان: چارلز شایر
- بازیگران: استیو مارتین، دایان کیتن، کیمبرلی ویلیامز-پیزلی، مارتین شورتز، جورج نیوبرن
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۵۱ از ۱۰۰
پدر عروس از رمانی به همین نام نوشتهی ادوارد استریتر اقتباس شده. جالب است بدانید در سال ۱۹۵۰ فیلم کمدی بر اساس این رمان ساخته شد و پدر عروسِ چارلز شایر در واقع بازسازی آن است.
ماجرای فیلم دربارهی مارتین جرج بنکس تاجر و صاحب یک شرکت تولیدکنندهی کفش ورزشی است که به صورت ناگهانی با چالش ازدواج دخترش مواجه میشود و هر کاری میکند تا از این وصلت جلوگیری کند. استیو مارتین در نقش یک پدر مستاصل، بانمک و تا اندازهای لجباز عملکرد قابل قبول و تماشایی دارد.
پدر عروس در گیشه عملکرد رویایی داشت و بیش از ۸۹.۳ میلیون دلار فروخت. این در حالی است که بودجهی ساخت فیلم ۲۰ میلیون دلار بود. به دلیل همین استقبال خوب قسمت دوم پدر عروس در سال ۱۹۹۵ ساخته شده که روایتگر ماجراهای تازهی جرج و دخترش آنی بود.
۲۴. او بازی را برد (He Got Game)
- سال ساخت: ۱۹۹۸
- کارگردان: اسپایک لی
- بازیگران: دنزل واشنگتن، ری آلن، میلا یوویچ
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۹ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۴ از ۱۰۰
پدرِ او بازی را برد به دنبال ترمیم زندگی خانوادگی از هم پاشیدهاش است. جیک شاتلورث (با بازی تماشایی دنزل واشنگتن) به جرم قتل غیر عمد همسرش در زندان به سر میبرد. جیک متوجه میشود اگر بتواند پسرش که یک ستارهی نوظهور بسکتبال است را برای رفتن به دانشگاه متقاعد کند در مجازاتش تخفیف میگیرد.
دنزل واشنگتن در نقش مردی که زندگی خانوادگیاش را به مرز فروپاشی رسانده و برای جبران اشتباهاتش تلاش میکند، شایستهی قرارگیری در فهرست ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما است.
۲۳. دیپان (Dheepan)
- سال ساخت: ۲۰۱۵
- کارگردان: ژاک اودیار
- بازیگران: آنتونیتاوسن جیسو تاوسن، ونسان روتیرز، مارک زینگا
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۶ از ۱۰۰
دیپان در جشنوارهی کن ۲۰۱۵ درخشید و نخل طلای بهترین فیلم را کسب کرد. مردی به نام دیپان از جنگجویان تامیلی پس از پایان جنگ داخلی سریلانکا به فرانسه میرود و برای اینکه درخواست پناهندگیاش رد نشود، وانمود میکند همسر و پدر خانوادهای متشکل از دو غریبه است.
دیپان کم کم خوی جنگجویش را کنار میگذارد و زندگی تازه و آرامی در گوشهی دیگری از دنیا که شباهتی به وطنش ندارد را آغاز میکند. هرچند در این فیلم خبری از نسبت خونی نیست اما تلاش دیپان برای محافظت از دو غریبه، او را به یکی از جذابترین پدرهای آسیایی تاریخ سینما تبدیل کرده است.
۲۲. ردی به جا نگذار (Leave No Trace)
- سال ساخت: ۲۰۱۸
- کارگردان: دبرا گرانیک
- بازیگران: بن فاستر، جف کوبر، دیل دیکی، توماسین مک کنزی
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
ردی به جا نگذار از آن آثار خوب و مهجوری است که در فصل جوایز آنطور که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفت. فیلم روایتگر بخشی از زندگی پدر و دختری است که به صورت غیرقانونی در یک پارک جنگلی زندگی میکنند.
بن فاستر با ردی به جا نگذار یکی از درخشانترین عملکردهای کارنامهی هنریاش را به ثبت رساند. او ایفاگر نقش پدر مستاصلی است که با عوارض روانی ناشی از جنگ دست و پنجه نرم میکند اما مجبور است دخترش را برای زندگی در شرایط سخت آماده کند و راه و روش زندگی را شخصا به او آموزش دهد.
ردی به جا نگذار در مجموع فیلم خوش ساختی است که در ژانر خودش حوصله سر بر نیست اما اگر مخاطب فیلمهای هنری نیستید، میتوانید گزینههای دیگر را امتحان کنید.
۲۱. تازهکارها (Beginners)
- سال ساخت: ۲۰۱۰
- کارگردان: مایک میلز
- بازیگران: یوان مک گرگور، کریستوفر پلامر، ملانی لوران، گوران ویسنجیک
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۱ از ۱۰۰
عملکرد خیره کنندهی کریستوفر پلامر در تازهکارها مهمترین جوایز سینمایی دنیا را برای او به همراه داشت که از جملهی آنها میتوان به اسکار بهترین نقش مکمل مرد، جایزهی گلدن گلوب و انجمن منتقدان فیلم لسآنجلس اشاره کرد. نام پلامر تا سال ۲۰۲۱ به عنوان مسنترین بازیگر برندهی اسکار در کتاب رکوردهای گینس ثبت شد اما جای خودش را در آخرین مراسم اسکار به آنتونی هاپکینز داد. البته پلامر مسنترین پدر ماندگار فهرست ما هم هست.
پدر ۷۵ سالهای پس از مرگ همسرش از گرایشهای جنسی که همیشه پنهانشان میکرد، پرده برمیدارد و این آغاز چالشهای او و پسر میانسالش است.
۲۰. حصارها (Fences)
- سال ساخت: ۲۰۱۶
- کارگردان: دنزل واشنگتن
- بازیگران: دنزل واشنگتن، وایولا دیویس، استیون هندرسون، میکلتی ویلیامسون
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۹ از ۱۰۰
حصارها از تحسینشدهترین فیلمهای سال ۲۰۱۶ بود که در هشتاد و نهمین مراسم اسکار ۴ نامزدی از جمله بهترین فیلم، بهترین فیلمنامهی اقتباسی، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین بازیگر نقش مکمل زن را کسب کرد و در نهایت وایولا دیویس جایزهی اسکار را از آن خود کرد.
داستان فیلم از نمایشنامهای به همین نام اثر آگوست ویلسون اقتباس شده است و دربارهی مردی به نام تروی مکسون (دنزل واشینگتن) است که در دههی ۵۰ میلادی به عنوان زباله جمع کن در شهر پیتسبورگ مشغول به کار است. او با آسیبهای روحی ناشی از تبعیضهای نژادی، چالشهایی دربارهی برادر و فرزندانش مواجه است و باید با گذشتهی دردناکش هم کنار بیاید.
نام دنزل واشینگتن برای دومین بار در فهرست ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما تکرار میشود. او این بار با تصویر کردن توامان فداکاری، لجبازی و پرخاشگریهای تروی که از گذشتهی سختش ناشی میشوند، تصویر واقعی از یک پدر سیاهپوست را به مخاطبان نشان میدهد.
۱۹. عروسی مانسون (Monsoon Wedding)
- سال ساخت: ۲۰۰۱
- کارگردان: میرا نایر
- بازیگران: نصیرالدین شاه، کولبوشان کارباندا، روشن ست، راندیپ هودا، ویجای راز
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۷ از ۱۰۰
این فیلم هندی کمدی- درام، شیر طلایی جشنوارهی ونیز را از آن خود کرد. داستان در دهلی اتفاق میافتد و یک خانواده از طبقهی متوسط هند برای مراسم عروسی دخترشان آماده میشوند اما برخلاف انتظار همه چیز در ایده آل ترین حالت خودش نیست و اعضای خانواده با مجموعهای از رازها، آسیبها و تنشهای خانوادگی رو به رو میشوند.
۱۸. تعطیلات نشنال لمپون (National Lampoon’s Vacation)
- سال ساخت: ۱۹۸۳
- کارگردان: هارولد رمیس
- بازیگران: چوی چیس، بورلی دی آنجلو، ایموجین کوکا، رندی کواید، جون کندی
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۴ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۵۵ از ۱۰۰
چوی چیس در تعطیلات نشنال لمپون ایفاگر نقش یکی از ماندگارترین پدرهای فیلمهای کمدی است. ماجرا دربارهی خانوادهای است که تصمیم میگیرند از حومهی شهر به یک شهربازی در جنوب کالیفرنیا بروند؛ فارغ از اینکه این سفر جادهای دردسرسازتر چیزی که فکرش را میکنند است و باید با انواع و اقسام بلایای طبیعی و غیرطبیعی دست و پنجه نرم کنند.
۱۷. خانواده ی رویال تننبام (The Royal Tenenbaums)
- سال ساخت: ۲۰۰۱
- کارگردان: وس اندرسون
- بازیگران: دنی گلاور، جین هکمن، آنجلیکا هیوستون، بیل مری، گوئینت پالترو
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۶ از ۱۰۰
طراحی صحنه فانتزی و خوشرنگ و لعاب در کنار شیوهی روایی متفاوت که لایههایی از کمدی سیاه را در خود دارد، آثار وس اندرسون را منحصربهفرد میکند و خانواده ی رویال تننبام هم از این قاعده مستثنا نیست.
خانوادهای متشکل از یک پدر و مادر میانسال و سه فرزند نابغهشان پس از سالها در عمارت بزرگ و عجیبوغریبشان دور هم جمع میشوند تا داستانی سراسر تضاد و مبالغه را روایت کنند.
جین هکمن در نقش رویال تننبام پدر این خانواده ی عجیب ، مرد عیاشی است که رد پایش در معضلات و آسیبهایی که فرزندانش با آنها دست و پنجه نرم میکنند کاملا مشهود است. او در این فیلم عملکرد خیرهکنندهای دارد و در کنار جنبههای بانمک، تصویر تامل برانگیزی از این شخصیت را ارائه میدهد.
وس اندرسون برای خانواده ی رویال تننبام نامزد اسکار بهترین فیلمنامهی غیر اقتباسی شد.
۱۶. پسرا و محله (Boyz n the Hood)
- سال ساخت: ۱۹۹۱
- کارگردان: جان سینگلتون
- بازیگران: آیس کیوب، کوبا گودینگ جونیور، موریس چسنات، لارنس فیشبرن
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۷۶ از ۱۰۰
پسرا و محله با بودجهی ۶.۵ میلیون دلاری، در مجموع ۵۶ میلیون دلار فروخت و جایگاه رویایی را در گیشه به دست آورد. داستان فیلم دربارهی سه نوجوان است که در یکی از شهرهای لسآنجلس زندگی میکنند و درگیر خلاف و مواد مخدر میشوند.
لارنس فیشبرن ایفاگر نقش پدری نظامی سختگیر یکی از نوجوانهای داستان است که مجبور میشود با پسرش زندگی کند. او از پس نشان دادن چالشهای میان این پدر یک دنده و فرزند سرکشش به خوبی برآمده.
۱۵. ربوده شده (Taken)
- سال ساخت: ۲۰۰۸
- کارگردان: پیر مورل
- بازیگران: لیام نیسون، فامکه یانسن، مگی گریس، زاندر برکلی، هولی والانس
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۵۱ از ۱۰۰
ربوده شده از سوی منتقدان یک فیلم معمولی ارزیابی میشود اما استقبال از آن در گیشه به اندازهای بود که به یک سهگانهی سینمایی تبدیل شد و دو قسمت دیگر آن در سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۵ پخش شد.
ربوده شده روایتگر داستان زندگی برایان میلز مامور سابق سی آی ای است که پس از ربوده شدن دختر نوجوانش مجبور میشود دوباره در کسوت یک مامور همه فن حریف ظاهر شود تا او را از دست قاچاقچیان انسان نجات دهد.
لیام نیسون یکی از برترین نقشآفرینیهای سینماییاش را در این فیلم دارد و با به تصویر کشیدن مرد فداکاری که حاضر است برای نجات دخترش هر کاری را انجام دهد، در دل بسیاری از مخاطبان جا باز کرد و به همین دلیل شایستهی حضور در فهرست ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما است.
۱۴. مرا با نامت صدا کن (Call Me by Your Name)
- سال ساخت: ۲۰۱۷
- کارگردان: لوکا گوادانینو
- بازیگران: آرمی همر، تیموتی شالامی، مایکل استولبرگ، امیرا کاسارا، اشتر گارل
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۳ از ۱۰۰
مرا با نامت صدا کن از کتابی به همین نام نوشتهی آندره سیمون اقتباس شده و واکنش مثبت منتقدان را همراه داشت. این فیلم در مجموع نامزد ۴ جایزهی اسکار شد که از جملهی آنها میتوان به اسکار بهترین فیلمنامهی اقتباسی، بهترین فیلم و بهترین بازیگر نقش اول مرد برای تیموتی شالامی جوان اشاره کرد.
داستان دربارهی پسر نوجوان درونگرایی به نام الیو است که بیشتر زمانش به مطالعه و نواختن پیانو میگذرد. دانشجوی دکتری ۲۴ ساله به نام الیور به عنوان دستیار پدرش که یک پروفسور باستانشناس است، اقامت ششماههای را در کنار آنها تجربه میکند. الیو با ورود الیور به زندگیاش احساسات تازهای را تجربه میکند.
تیموتی شالامی در مرا با نامت صدا کن عملکرد خیرهکنندهای دارد و در کنار او مایکل استولبرگ به عنوان پدری دلسوز و منطقی حضور دارد. سکانسی که او برای پسرش از عشق و از دست دادن، میگوید از تماشاییترین لحظات فیلم است.
۱۳. مرد من گادفری (My Man Godfrey)
- سال ساخت: ۱۹۳۶
- کارگردان: گرگوی لا کاوا
- بازیگران: ویلیام اس هارت، کارول لمبارد، یوجین پلت، گریدی ساتن
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۲ از ۱۰۰
مرد من گادفری یک کمدی کلاسیک که درباره مرد فقیر اما شرافتمند به نام گادفری پارک است که به عنوان پیشخدمت وارد یک خانواده ی ثروتمند شده و کم کم عاشق دختر نازپرورده خانه میشود. یوجین پلت در این فیلم ایفاگر نقش پدر مستاصلی است که از ولخرجیهای همسر و فرزندانش به تنگ آمده و به شدت تحت فشار است.
اگر طرفدار کمدیهای کلاسیک هستید حتما از تماشای مرد من گادفری و بازی یوجین پلت به عنوان یکی از پدران ماندگار سینما لذت خواهید برد.
۱۲. در جستوجوی خوشبختی (The Pursuit of Happyness)
- سال ساخت: ۲۰۰۶
- کارگردان: گابریل موچینو
- بازیگران: ویل اسمیت، جیدن اسمیت، تندی نیوتون، دن کستلانتا، میشل کروزیک
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۴ از ۱۰۰
ویل اسمیت در این فیلم نه تنها یکی از ماندگارترین پدرهای سینمایی را به تصویر میکشد بلکه در جستجوی خوشبختی نقطهی عطفی در کارنامهی بازیگری او است. اسمیت به خاطر ایفای نقش کریس گاردنر نامزد جایزهی اسکار بهترین بازیگر مرد شد.
فیلم بر اساس یک داستان واقعی ساخته شده و روایتگر بخشی از زندگی مردی به نام کریس گاردنر است که به خردهفروشی اسکنرهای پزشکی مشغول است اما کم کم سروکله مشکلات مالی پیدا میشود و همسرش ترکش میکند او مجبور میشود در دورهای که از نظر مالی در تنگنای شدیدی قرار دارد از پسر کوچکش هم مراقبت کند.
جالب است بدانید بازیگر نقش کریستوفر در واقعیت فرزند ویل اسمیت است و همین موضوع احساس خالص و زیبای پدر و فرزندی را به خوبی به مخاطب منتقل میکند. اسمیت به خوبی از ایفای این نقش برآمده و رتبهی ۱۲ فهرست ۲۵ پدر ماندگار سینما را به حق کسب میکند. کریس مردی است که در آستانهی فروپاشی قرار دارد اما تلاش میکند تا در تصورات پسرش به عنوان قهرمان باقی بماند.
در جستجوی خوشبختی لحظات به یادماندنی زیادی دارد اما بیشک سکانسی که کریس و کریستوفر شب را در سرویس بهداشتی ایستگاه مترو میگذرانند از تاثیرگذارترین سکانسهای فیلم است.
۱۱. در جستجوی نمو (Finding Nemo)
- سال ساخت: ۲۰۰۳
- کارگردان: اندرو استنتون
- صداپیشگان: آلبرت بروکس، الن دی جنرس، الکساندر گولد، ویلم دفوئه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم در این فهرست با ۲۵ پدر ماندگار سینما از هر ژانر و ملیتی آشنا میشویم؛ بنابراین از رویارویی با یک پدر انیمیشنی آن هم از نوع ماهی اصلا تعجب نکنید!
در جستجوی نمو ساختهی ارزشمند پیکسار بیست و ششمین فیلم پرفروش دنیا و به گواه انجمن فیلم آمریکا از ۱۰ انیمیشن برتر تمام دوران است. اما افتخارات در جستجوی نمو به همین جا ختم نمیشود جایزهی اسکار بهترین فیلم پویانمایی را هم از آن خود کرد.
ماجرا دربارهی دلقک ماهی کوچکی به نام نمو است که در تمام زندگیاش به شدت تحت کنترل پدرش بوده. او تصمیم میگیرد زندگی مستقلی را در اقیانوس آغاز کند، فارغ از اینکه خطر در کمین او است. مارلین پدر حساس و همیشه نگران نمو به همراه ماهی عجیب و فراموشکاری به نام دوری، برای پیدا کردن پسرش سفر خطرناکی را شروع میکند.
آلبرت بروکس صداپیشهی شخصیت مارلین، عواطف و احساسات این پدر نگران را به خوبی منتقل و مخاطب در بسیاری از لحظات فراموش میکند در حال تماشای زندگی تخیلی ماهیهای کارتونی است.
۱۰. کشتن مرغ مقلد (To Kill a Mockingbird)
- سال ساخت: ۱۹۶۲
- کارگردان: رابرت مالیگن
- بازیگران: گریگوری پک، مری بدهام، فیلیپ آلفورد، جان مگنا، فرانک اوورتون
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
نتیجهی اقتباس رابرت مالیگن از رمان بینظیر هارپر لی، فیلم ماندگاری از آب درآمد که میان بهترین آثار سینما میدرخشد. گریگوری پک افسانهای یکی از بهترین نقشآفرینیهایش را در کشتن مرغ مقلد دارد و تصویرگر یک پدر ماندگار تمامعیار و وکیلی کارکشته است.
وکیل به نام آتیکاس فینچ از جوان سیاهپوستی که به تجاوز به زنی سفید پوست متهم شده، دفاع میکند و یک تنه در برابر کلیشههای نژادی میایستد. داستان از دید دختر کوچک فینچ روایت میشود. گریگوری پک به خاطر بازی در کشتن مرغ مقلد برندهی اسکار بهترین بازیگر مرد شد و این فیلم را بهترین اثر کارنامهاش میدانست.
۹. خون به پا خواهد شد (There Will Be Blood)
- سال ساخت: ۲۰۰۷
- کارگردان: پل توماس اندرسون
- بازیگران: دانیل دی- لوئیس، پل دانو، کوین جی اکونر، پل اف. تامپکینز
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۳ از ۱۰۰
خون به پا خواهد شد یکی از بهترین آثار پل توماس اندرسون در مجموع نامزد ۸ جایزهی اسکار شد که و اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین فیلمبرداری را از آن خود کرد. فیلم روایتگر داستان زندگی جستجوگر نقرهای به نام دنیل پلینویو است. او در یک شهر کوچک چاه نفتی پیدا میکند که هیچ کس از وجود آن اطلاعی ندارد. دنیل و فرزندخواندهاش برای تصاحب این گنجینهی طلای سیاه، سفر پرمخاطرهای را آغاز میکنند.
دانیل دی- لوئیس احتمالا متفاوتترین پدر ماندگار فهرست ما است. او مرد خشن و بیرحمی است که برای تامین زندگی خود و فرزندش حاضر است بهراحتی خون بریزد و به هر اقدام خشونتآمیزی تن دهد. بازی دانیل دی- لوئیس در این نقش ستودنی است و با نظرات مثبت مخاطبان و منتقدان همراه بود.
۸. ایندیانا جونز و آخرین جنگ صلیبی (Indiana Jones and the Last Crusade)
- سال ساخت: ۱۹۹۰
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هریسون فورد، شان کانری، آلیسون دودی، دنهولم الیوت، جولیان گلاور
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۶۵ از ۱۰۰
مجموعه فیلمهای ایندیانا جونز با وجود گذشت سالها هنوز هم از محبوبترین فیلمهای ماجراجویی به حساب میآیند. ایندیانا جونز و آخرین جنگ صلیبی روایتگر داستان باستانشناس جوانی به نام ایندیانا جونز (با بازی به یادماندنی هریسون فورد) است که متوجه میشود پدرش که یک متخصص قرون وسطی است هنگام جستجوی جام مقدس گم شده. ایندیانا باید برای نجات پدرش باید با نازیها دست و پنجه نرم کند.
شان کانری که عمده شهرتش را مدیون ایفای نقش مامور ۰۰۷ در سری فیلمهای جیمز باند است، در اینجا ایفاگر نقش پدر ماجراجوی ایندیانا است. فیلم در مجموع نامزد سه اسکار شد و جایزهی بهترین صداگذاری را از آن خود کرد.
۷. زیستن (Ikiru)
- سال ساخت: ۱۹۵۹
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: تاکاشی شیمورا، شینیچی هیموری، هارو تاناکا، مینورو چیاکی
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
آکیرا کوروساوای افسانهای بیشک تأثیرگذارترین فیلمساز ژاپنی است. بسیاری از آثار او از جمله راشومون، هفت سامورایی و ریش قرمز در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارند و منابع الهام بسیاری از فیلمسازان هستند. زیستن یکی از لطیفترین فیلمهای کوروساوا است که شاید به اندازهی سایر آثارش شناختهشده نباشد اما طرفداران سینمای ژاپن را سرمست میکند.
ماجرای فیلم دربارهی کانجی واتانابه کارمند میانسالی است که متوجه میشود به سرطان مبتلا است و فرصت زیادی برای زندگی ندارد. واتانابه سعی میکند موضوع را با فرزندش در میان بگذارد اما به دلیل بیتوجهیهای مداوم او، پشیمان میشود. پیرمرد قصهی ما تصمیم میگیرد در زمان باقی مانده راهی برای شاد زیستن بیابد.
تاکاشی شیمورا در نقش واتانابه نقشآفرینی تاثیرگذاری دارد و سکانس تاببازیاش در پارک کودکان از ماندگارترین لحظات سینمایی تمام دوران است.
۶. دزدان دوچرخه (Bicycle Thieves)
- سال ساخت: ۱۹۴۸
- کارگردان: ویتوریو دسیکا
- بازیگران: لامبرتو ماجورینی، انزو استایولا، لیانلا کارل
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
دزدان دوچرخه فیلمی ساده و غمانگیز درباره واقعیتهای تلخ طبقهی فرودست است که موفق به کسب جایزهی افتخاری آکادمی اسکار شد. فیلم در بطن جامعهی ایتالیا و در خیابانهای رم در جریان است. هیچ بخشی از دزدان دوچرخه در استودیو فیلمبرداری نشده و به همین دلیل به یک مستند بلند شباهت دارد.
ماجرا دربارهی کارگری به نام آنتونیو است که علیرغم فقر و تنگدستی دوچرخهای را برای کار کردن میخرد اما همین دوچرخهی نیم بند هم دزدیده میشود. آنتونیو و پسرش که دیگر چیزی برای از دست دادن، ندارند در خیابانهای رم برای پیدا کردن دزدان دوچرخه سرگردان میشوند.
لامبرتو ماجورینی تصویر واقعی و همدلی برانگیزی از آنتونیو ارائه میدهد و بیشک شایستهی حضور در لیست ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما است.
۵. جدایی نادر از سیمین (A Separation)
- سال ساخت: ۲۰۱۱
- کارگردان: اصغر فرهادی
- بازیگران: پیمان معادی، لیلا حاتمی، شهاب حسینی، ساره بیات، سارینا فرهادی
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰
ساختهی ارزشمند اصغر فرهادی به عنوان نمایندهی ایران در ردهی پنجم فهرست قرار دارد. جدایی نادر از سیمین اولین فیلم ایرانی است که برندهی جایزهی اسکار بهترین فیلم غیر انگلیسیزبان شده است.
زندگی زناشویی زوج میانسالی به علت اصرار زن برای مهاجرت و تمایل مرد برای ماندن در ایران و مراقبت از پدر پیرش، دچار چالش میشوند. همهی بازیگران جدایی نادر از سیمین عملکرد درخشانی دارند و این فیلم نقطهی عطفی در کارنامهی بازیگری آنها است اما پیمان معادی در نقش پدری عاشق و منطقی، نقشآفرینی خیرهکنندهای دارد.
نادر علیرغم مشکلات ریز و درشت، تمام سعیاش را میکند تا مسیر درست و صادقانهی زندگی را به دختر نوجوانش نشان دهد و از پدر پیرش مراقبت کند؛ حتی اگر این وظیفه به قیمت از هم پاشیدن زندگی زناشوییاش تمام شود.
جدایی نادر از سیمین لحظات درخشان بسیاری دارد اما شاید تاثیرگذارترین سکانس جایی است که نادر پدر ناتوانش را به حمام میبرد و بغضش بالاخره در آغوش او باز میشود. پیمان معادی به خاطر عملکرد بینظیرش در این فیلم شایستهی حضور در میان ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما است.
۴. انگل (Parasite)
- سال ساخت: ۲۰۱۹
- کارگردان: بونگ جون هو
- بازیگران: سونگ کانگ-هو، لی سون-کیون، چو یئو جئونگ، چوی وو-شیک
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰
انگل اثر درخشانی است که با واکنش های مثبت منتقدان مواجه شد. فیلم در مجموع ۴ جایزهی اسکار بهترین فیلمنامهی اصلی، بهترین فیلم، بهترین فیلم غیر انگلیسیزبان و بهترین کارگردانی را از آن خود کرد و تاریخساز شد.
انگل داستان پیچیده، تلخ و تامل انگیزی را روایت و با پایان متفاوتش مخاطب را میخکوب میکند. خانواده ی کیم در فقر و تنگدستی زندگی میکنند و خودشان را برای امرارمعاش به هر کاری میزنند. تا اینکه به صورت اتفاقی با یک خانواده ی ثروتمند آشنا میشوند و با حیله میان آنها نفوذ میکنند.
سونگ کانگ-هو ایفاگر نقش کی تاک کیم، لحظات درخشانی از استیصال پدر خانواده و جنون آنی که در اثر شرایط سخت زندگی به آن دچار شده را به تصویر میکشد.
۳. زندگی زیباست (Life Is Beautiful)
- سال ساخت: ۱۹۹۷
- کارگردان: روبرتو بنینی
- بازیگران: روبرتو بنینی، نیکولتا براسچی، جورجو کانتارینی، جوستینو دورانو
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۵۹ از ۱۰۰
زندگی زیباست یکی از تاثیرگذارترین فیلمهای ساخته شده دربارهی یهودیستیزی در خلال جنگ جهانی دوم است. فیلم در مجموع برندهی سه جایزهی اسکار بهترین موسیقی متن، بهترین بازیگر نقش اول مرد و بهترین فیلمنامهی غیر اقتباسی شد.
مرد یهودی به نام گوییدو با زن مسیحی ازدواج میکند اما با آغاز جنگ جهانی دوم او و پسر کوچکش راهی اردوگاه کار اجباری میشوند. گوییدو تلاش میکند پسرش را از تنشهای عصبی دور نگه دارد و به او القا کند که همه چیز فقط یک بازی است.
روبرتو بنینی به خاطر ایفای نقش گوییدو تا ابد به عنوان یکی از پدران ماندگار و فداکار تاریخ سینما شناخته میشود.
۲. جنگ ستارگان (Star Wars)
- سال ساخت: ۱۹۹۷
- کارگردان: جورج لوکاس
- بازیگران: مارک همیل، کری فیشر، هریسون فورد، بیلی دی ویلیامز
- متیاز IMDb به فیلم: ۸.۶ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
جنگ ستارگان یکی از تاثیرگذارترین دنبالههای فانتزی است و قسمت اول این مجموعه به عنوان سومین فیلم پرفروش تاریخ سینما شناخته میشود.
لوک اسکای واکر و هان سولو برای نجات پرنسس لیا و کهکشان به شورشیان میپیوندند. لوک برای انتقام مرگ پدرش با دارت ویدر شرور وارد مبارزه میشود. هرچند ما پدر لوک اسکای واکر را در این فیلم نمیبینیم اما با مرگش حوادث عجیب و غریب دنیای جنگ ستارگان را شکل میدهد.
۱. پدر خانواده (The Godfather)
- کارگردان: فرانسیس فورد کوپولا
- بازیگران: مارلون براندو، آل پاچینو، جیمز کان، ریچارد دووان، ریچارد کاستلانو
- امتیاز IMDb به فیلم: ۹.۲ از ۱۰
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰از ۱۰۰
و بالاخره مارلون براندوی افسانهای رتبه اول فهرست ۲۵ پدر ماندگار تاریخ سینما را از آن خود میکند. براندو در نقش دون ویتو کورلئونه یکی از کاریزماتیکترین شخصیتهای تمام دوران را به تصویر کشیده است. او به خاطر این فیلم برندهی جایزهی اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد شد اما آن را نپذیرفت.
ماجرا دربارهی یک خانواده ی مافیایی آمریکایی- ایتالیایی است .دون ویتو کورلئونه به عنوان پدر خانواده با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم میکند و برای حفظ امپراتوریاش با خاندانهای دیگر درگیر میشود.
استقبال از پدرخوانده به اندازهای بود که در سالهای بعد دو فیلم دیگر هم ساخته و به یکی از محبوبترین سهگانههای تاریخ سینما تبدیل شد.
منبع: stacker