اگر بین دو ابرشرور قدرتمند و بزرگ دنیای سرگرمی یعنی تانوس و دارک‌ساید مبارزه‌ای فرضی در بگیرد چه کسی پیروز میدان خواهد بود؟ با ما باشید تا به پاسخ این سؤال برسید.

قرار است با مقایسه‌ی ویژگی‌های مختلف دارک ساید و تانوس و ضعف و قدرت هرکدام در زمینه‌های مختلف، مبارزه‌ای فرضی میان این دو برگزار کنیم و طی ۵ راند ببینیم کدام‌یک موفق می‌شود آن یکی را شکست دهد و پیروز میدان بیرون بیاید.


راند اول: خاستگاه و داستان شکل‌گیری


دارک‌ساید

در داستان‌های اولیه‌ای که از گذشته‌ی دارک‌ساید نقل شده، او شاهزاده‌ای مغرور و سنگ‌دل بوده به نام اوکساس. بعد از اینکه نیرویی مرموز و قدرتمند به نام نیروی اُمگا را از چنگ برادرش در می‌آورد تبدیل به موجودی به‌شدت نیرومند و شکست‌ناپذیر می‌شود.

در مجموعه‌های تازه‌ای که منتشر شد و داستان‌ شکل‌گیری دارک‌‌ساید را تغییر داد، می‌دیدیم که او کشاورزی بدبین به نام اوکساس است و در سیاره‌ی پر از خدایان زندگی می‌کند. اوکساس که از جایگاه بی‌ارزش موجوداتی مثل خودش به ستوه آمده و سودای قدرت در سرش دارد، خدایان را وادار به مبارزه‌ای مرگبار و خونین می‌کند و بعد از اینکه آن‌ها نیرویشان را از دست می‌دهند و ضعیف می‌شوند، حملاتی مهیب ترتیب می‌دهد و قدرت‌هایشان را از آن خودش می‌کند.

برادر اوکساس هرچه تلاش می‌کند تا جلو او را بگیرد موفق نمی‌شود و در نهایت اوکساس با نام جدید دارک‌ساید برمی‌خیزد و گویی دوباره متولد می‌شود و آپوکولیپس را تحت سلطه‌ی خودش در می‌آورد.

تانوس

وقتی تانوس به دنیا آمد، مادرش قصد داشت بلافاصله جان او را بگیرد چون نیرویی پلید و وحشتناک درونش حس کرده بود. تانوس به سختی از سوء قصد به جانش زنده می‌ماند و تبدیل به کودکی باهوش و زرنگ می‌شود.

یک روز تانوس و دوستانش وارد غاری می‌شوند که پر است از موجود‌های عجیبی شبیه مارمولک. تمام دوستان تانوس طی این ماجراجویی کشته می‌شوند و تانوس که تنها بازمانده‌ی این اتفاق است، با تهییج زنی جوان تصمیم می‌گیرد که انتقام جان دوستانش را بگیرد و تمام آن موجودات مارمولک‌گونه را از بین ببرد.

این اولین گام تانوس در خشونت و کشتار به حساب می‌آمد. تانوس سال‌ها به کشتار ادامه می‌دهد و یک روز متوجه می‌شود این زن جوان که مدام او را به اقدام‌های خشونت‌آمیز تشویق می‌کرده، در واقع تجسمی از مرگ است. ولی از آنجایی که تنها خود تانوس می‌توانست این زن را ببیند،‌ بقیه فکر می‌کنند که او دیوانه شده.

نتیجه

تمایل شدید دارک‌ساید برای از بین بردن خدایان بی‌تفاوت و قدرتمند قابل درک است، ولی با تانوس و ماجرای زندگیش بیشتر همذات‌پنداری می‌کنیم چون ملموس‌تر و انسانی‌تر است. تانوس عملا از همان بدو تولد در آستانه‌ی مرگ بوده و نابودی و انزوا سرنوشت همیشگیش به حساب می‌آمده. حسی از تراژدی و غم بزرگی که در داستان گذشته‌ی تانوس وجود دارد باعث می‌شود تأثیرگذارتر باشد و همدلی‌برانگیز به نظر برسد.

دارک‌ساید ۰ – تانوس ۱


راند دوم: هدف نهایی


دارک‌ساید

ابرشرورهایی مثل دارک‌ساید بی‌شمار هدف پلید و مرگبار دارند، ولی شاید معروف‌ترین هدف دارک‌ساید همان معادله‌ی ضدزندگی باشد که دنبالش است. این معادله و فرمول قدرتی به دارک‌ساید خواهد داد تا به کمک آن بتواند تمام موجودات زنده‌ی عالم را تحت کنترل خودش در بیاورد و همه با اشاره‌ی انگشت او فرمان ببرند. طی خط داستانی «بحران نهایی» (Final Crisis) می‌بینیم که دارک‌ساید مغز میلیاردها انسان معمولی و تعدادی از بزرگ‌ترین ابرقهرمان‌های روی زمین را شستشو می‌دهد تا فرمان‌بردار او باشند.

معادله‌ی ضدزندگی قدرتی مهیب و حیرت‌انگیز در اختیار او می‌گذارد و برای همین همیشه به دنبال آن است و سودای به دست آوردنش را دارد و بزرگترین خواسته و آرزویش است. اگر دارک‌ساید این معادله را در اختیار داشته باشد می‌تواند هر سیاره‌ای را که جلو چشمانش می‌بیند فتح کند و تمام موجودات عالم را تحت سیطره‌ی خودش در بیاورد.

تانوس

وقتی صحبت از تانوس به میان می‌آید،‌ اولین چیزی که خیلی‌ها به آن فکر می‌کنند دستکش ابدیت است. این دستکش به تانوس امکان به دست گرفتن قدرت شش سنگ نیرومند عالم را می‌دهد.

در کمیک‌ها و جهان سینمایی مارول دیدیم که تانوس با استفاده از این دستکش، نیمی از موجودات عالم را محو و حذف کرد. البته در کمیک‌ها هدف تانوس فقط این بود تا تجسم مرگ را تحت تأثیر قرار دهد، همان زن جوانی که از کودکی کنارش بود. در نسخه‌ی سینمایی هدف تانوس برقراری تعادل در جهان است و با توجیه و منطق مرگبار خودش (که شاید درست هم باشد) تصمیم می‌گیرد نیمی از حیات را حذف کند تا توازن و تعادل برقرار شود. تانوس در نهایت با یک بشکن ساده‌‌ی دستش، ویرانی غول‌آسایی به تمام موجودات عالم تحمیل کرد.

نتیجه

می‌دانیم که هیچ قهرمانی دلش نمی‌خواهد دارک‌ساید به معادله‌ی ضدزندگی دست پیدا کند یا تانوس دستکش ابدیت را با شش سنگ قدرتمندش به دست آورد. با اینکه هردوی این هدف‌ها مرگبار و به‌شدت خطرناک هستند، به نظر می‌رسد نقشه و طرح تانوس تأثیرگذاری و عظمت بیشتری داشته باشد. درست است که دارک‌ساید با معادله‌ی ضدزندگی می‌تواند کنترل کل دنیا را به دست بگیرد، ولی تانوس با دستکش ابدیت و سنگ‌ها، کافی است یک بشکن ساده بزند تا نصف حیات محو شود و اگر جلویش را نگیرند احتمالا ویرانی‌های بیشتری هم به بار خواهد آورد.

دراک‌ساید ۰ – تانوس ۲


راند سوم: ارتش‌ها و زیردست‌ها


دارک‌ساید

برترین و زبده‌ترین نیروهای زیردست دارک‌ساید که قدرت‌هایی مافوق تصور دارند، تا کنون در فیلم‌ها و سریال‌های انیمیشنی زیادی ظاهر شده‌اند. شخصیت‌های شروری مثل گرَنی گودنس که جنگجویان را با خشن‌ترین و بی‌رحمانه‌ترین شیوه‌ها آموزش می‌دهد، یا دِساد که دانشمندی نابغه است و در به کار گیری شیوه‌های متنوه در القای درد و شکنجه تبحر دارد.

شخصیت‌های پلید و قدرتمند و خطرناک دیگری هم مثل بیگ باردا، کالیباک و استپن‌ولف هم به دارک‌ساید خدمت کرده‌اند. تازه فقط همین نیست، دارک‌ساید لشکری بی‌پایان از پارادیمن‌های بال‌دار دارد که غلام حلقه به گوشش هستند و هر فرمانی را اجرا می‌کنند. دارک‌ساید پارادیمن‌ها را از طریق تبدیل ساکنین سیاره‌هایی که فتح کرده، به وجود آورده. دارک‌ساید با فتح هر سیاره و شستشوی مغز ساکنینش، به لشکر عظیمش اضافه و روز به روز آن را گسترده‌تر می‌کند. دارک‌ساید تعداد زیادی نیروی قدرتمند و بااستعداد در کنار خودش دارد که هربار می‌خواهد به سیاره‌ای حمله کند، به یاریش می‌‌شتابند.

تانوس

تانوس را بیشتر به خاطر محفل سیاه بدنام و مرگبارش می‌شناسند. بیشتر حضور این محفل در کمیک‌ها بوده، ولی در فیلم‌های مارول هم آن‌ها را دیده‌ایم. هواداران مارول دیده‌اند که ابونی ماو، موجود فضایی عجیب‌وغریب چه قدرت‌هایی داشت و چطور می‌توانست با نیروی ذهنش سنگین‌ترین چیزها را جابه‌جا کند. پراکسیما میدنایت را هم که مبارزی شکست‌ناپذیر بود به خوبی به یاد داریم.

در برخی از نسخه‌های دیگر داستان و در دنیاهای موازی، تانوس گامورا و نبولا را به فرزندی گرفته و آن‌ها تحت فرمانش عمل می‌کنند. با وجود چنین نیروهایی، این تایتان دیوانه و شکست‌ناپذیر افراد قدرتمند زیادی در اطرافش جمع کرده که از پس هر مشکلاتی بر می‌آیند.

نتیجه

تانوس ارتشی بزرگ و نیرومند پشت سرش دارد، ولی افراد زیردست دارک‌ساید پیشینه‌ی بزرگتری دارند و لشکرش از افراد متنوع و قدرتمند و مرگباری تشکیل شده. شخصیت‌هایی مثل دِساد و پارادیمن‌ها  و گرنی گودنس کارآمدی حیرت‌انگیزی دارند و با توجه به سابقه‌ی دور و درازشان، چیزهای بیشتر از آن‌ها می‌دانیم. برای همین پیروان دارک‌ساید هم قدرتمندتر هستند هم قابل‌ اشاره‌تر و شناخته‌شده‌تر.

دارک‌ساید ۱ – تانوس ۲


راند چهارم: مبارزه تن به تن


دارک‌ساید

مبارزه‌ی با دارک‌ساید اصلا کار منطقی و معقولی نخواهد بود. قدرتش به حدی است که با سوپرمن رقابت می‌کند، چنان سریع است که می‌تواند جلو فلش جا خالی بدهد و آن‌قدر نیرومند است که جلو خدایی مثل زئوس هم می‌ایستد.

به غیر از این قدرت‌های فیزیکی، دارک‌ساید نیروی ذهنی فوق‌العاده‌ای هم دارد به نام امواج اُمگا. موج‌هایی که در هر جهتی اراده کند می‌روند و دشمنانش را در کسری از ثانیه نابود می‌کنند و سرعتی مافوق تصور دارند. سرعتش به حدی بالاست که حتی سوپرمن هم نمی‌تواند از تمام حملات آن جاخالی بدهد. دارک‌ساید قدرت نابودی هر موجودی را  که به او حمله می‌کند دارد و قابلیت‌هایش مرگبار و غیرقابل مهار است.

تانوس

تانوس طی سالیان دراز، تبدیل به جنگجویی نیرومند و شکست‌ناپذیر شده که تقریبا چیزی جلودارش نیست. قدرتش به حدی است که توانست هالک را در یک نبرد تن به تن شکست دهد و از ضربه‌ی مستقیم ثور، خدای تندر جان سالم به در ببرد.

وقتی دستکش ابدیت را به دستش می‌کند از قبل هم مرگبارتر و خطرناک‌تر می‌شود و حتی نیرومندترین ابرقهرمان‌های زمین هم جلو او کم می‌آورند. سنگ‌های ابدیت قدرت او را چند برابر بالاتر می‌برند و او با استفاده‌ی از آن‌ها می‌تواند هر بلایی دلش بخواهد سر فضای اطرافش بیاورد و حتی واقعیت پیش چشم ما را تغییر دهد.

تانوس با وجود هوش بالایی که دارد و قدرت‌های ذاتی و همچنین نیروی سنگ‌های ابدیت، موجودی است شکست‌ناپذیر و مهارنشدنی.

نتیجه

بحث و گفت‌وگوهای زیادی درباره‌ی برنده‌ی مبارزه‌ی تن به تن تانوس و دارک‌ساید وجود دارد و هر کسی نظر خودش را می‌گوید. ولی تانوس با وجود تمام برتری‌هایش، اگر مقابل دارک‌سایدی بایستد که می‌‌تواند سوپرمن را شکست دهد و از میان راه بردارد به مشکل بر خواهد خورد. حتی اگر تانوس با دستکش ابدیت سراغ دارک‌ساید برود، امواج امگای دارک‌ساید آن‌قدر سریع و پرشتاب است که به تانوس فرصت استفاده‌ از قدرت‌های سنگ ابدیت را نمی‌دهد.

دارک‌ساید ۲ – تانوس ۲


راند پنجم: تأثیرگذاری فرهنگی


دارک‌ساید

چه کسی فکرش را می‌کرد شخصیت شروری که اولین بار در یکی از کمیک‌های جیمی اولسن ظاهر شد تبدیل به یکی از تهدیدآمیزترین و خطرناک‌ترین ضدقهرمان‌های دی‌سی شود؟ دارک‌ساید از همان زمان اولین حضورش در دنیای کمیک‌ها به خاطر هوشمندی،‌ قدرت عظیم و برنامه‌ها و توطئه‌های بزرگش تجلیل شده و هواداران زیادی پیدا کرده.

او با حضورش در انیمیشن‌های سریالی مثل «لیگ عدالت: نامحدود» (Justice League: Unlimited) یا اخیرا در لیگ عدالت نسخه‌ی زک اسنایدر ابهتی به شرورهای دنیای دی‌سی بخشید که تا پیش از این سراغ نداشتیم. دارک‌ساید ابرشرور منحصر به فردی است که به ندرت کسی در حد و اندازه‌های او ظاهر می‌شود.

تانوس

جیم استارلین،‌ از هنرمندان بزرگ عرصه‌ی کمیک‌ بوک بعد از اینکه ظاهر تانوس را با الهام از دارک‌ساید طراحی کرد،‌ تصمیم گرفت او را به عنوان شخصیتی ویژه و مهم معرفی کند. این شخصیت شرور مارول با برنامه‌ها و تاکتیک‌های هوشمندانه‌اش کم کم بین هواداران کمیک بوک‌ها معروف شد و علاقه‌مندان زیادی پیدا کرد و او را به عنوان جنگجویی بی‌رحم و قدرتمند شناختند.

چند دهه بعد از اولین حضور در کمیک‌ها، تانوس برای اولین بار در جهان سینمایی مارول هم ظاهر شد و تأثیری شگرف روی تمام مخاطبان فیلم‌های مارول گذاشت و خیلی زود به یکی از محبوب‌ترین شخصیت‌های منفی سینما شد.

انگیزه‌های پیچیده‌ی تانوس و نقش‌آفرینی درخشان و درجه‌یک جاش برولین باعث شد تا تماشاگران شخصیت او را باور کنند. همچنین بعد از اینکه هر ۶ سنگ ابدیت را جمع‌آوری کرد و آن بشکن معروفش را زد، یکی از تأثیرگذارترین و تکان‌دهنده‌ترین صحنه‌های فیلم‌های مارول را رقم زد که هرگز فراموش نخواهد شد.

نتیجه

هم دارک‌ساید و هم تانوس گذشته و سابقه‌ای تاریک و دور و دراز دارند که از دهه‌ی ۷۰ میلادی شروع شد. بعد از دهه‌ها انتشار کمیک و فیلم‌های انیمیشنی و سینمایی متعدد و مختلف، به نظر می‌رسد تأثیری که تانوس روی فرهنگ عامه گذاشته سنگین‌تر و ماندگارتر از دارک‌ساید است. به لطف تصویری که جاش برولین و تیم جلوه‌های ویژه‌ی دو فیلم اخیر انتقام‌جویان نشانمان دادند، تانوس جایگاهی مهم و ماندگار در حافظه‌ی جمعی مخاطبان پیدا کرده. البته بخشی از این اتفاق به بداقبالی‌های دی‌سی و جهان سینمایی آشفته‌اش باز می‌گردد.

نتیجه‌ی نهایی: دارک‌ساید ۲ – تانوس ۳

بنا بر این تانوس برنده‌ی نهایی این مبارزه و چالش نفس‌گیر خواهد بود.

منبع: watchmojo

منبع