صبحانه، نخستین وعدهغذایی است که اول صبح صرف میشود و بسیاری از متخصصین، آن را مهمترین وعدهی غذایی در روز میدانند. مواد تشکیلدهنده صبحانه، بسته به منطقه و خاستگاه و سلیقه شخصی و امکانات در دسترس متفاوتاند. در صنعت هتلداری، صبحانه وعده مهمی به شمار میرود. خیلی از توریستها بدشان نمیآید یک صبحانه معمول را در هتل صرف کنند و بعد از آن تا آخر شب در شهر بگردند. برای صبحانه، چند نوع خاص و شناخته شده تعریف کردهاند که ممکن است برای مسافران ایرانی کمتر شناخته شده باشند؛ از این رو به توضیح آنها میپردازیم.
صبحانه کانتیننتال (Continental breakfast)
صبحانه کانتیننتال، اوایل بیشتر در اروپا رواج داشت. کلمه کانتیننتال یا قاره هم برمیگشت به کشورهای داخل اروپا که در هر کدام، بسته به سلیقه موادی را به آن اضافه میکردند؛ چنان که ممکن است سر میز اینجور صبحانه، چشمتان به جمال سالامی و ماست و کورنفلکس هم روشن شود. در هلند و کشورهای اسکاندیناوی، اضافه کردن پنیر و میوه تازه به این ترکیب معمول است و گاهی تخممرغ هم تنگش میگذارند؛ اما به طور معمول، اینجور صبحانه شامل یک یا چند جور نان شیرینی است با مربا و قهوه یا آبمیوه.
بوفه صبحانه کانتیننتال با انواع نانشیرینی مثل کرواسان، دونات، مافین و…، مربا و مارمالاد با کره یا خامه، آبمیوههای تازه و متنوع به همراه چای یا قهوه، ممکن است خیلی وسوسهانگیز به نظر بیاید، اما همیشه به یاد داشته باشید که این جور صبحانه با مواد قندی فراوان، معنایش گرسنگی در ساعت ده و نیم صبح است. اگر برنامه صبحتان بازدید از موزهها و جاهای دیدنی مختلف است و امکان خوردن ناهار تا ساعت یک- یک و نیم برایتان پیش نمیآید، بهتر است یا صبحانه مقویتری سفارش دهید که مواد پروتئینی هم داشته باشد، و یا کمی تنقلات به همراه داشته باشید.
صبحانه امریکایی (American Breakfast)
یک صبحانه درست و حسابی امریکایی، خیلی به صبحانههای اروپایی شبیه است و میشود گفت از روی آنها تقلید کرده، اما در کل غذای سنگینتری است. در سفره (یا بهتر بگوییم میز) صبحانه امریکایی، یک چیزهایی پای ثابت هستند؛ مثلاً پوره، حلیم، تخممرغ، سوسیس، سیبزمینی سرخ کرده، بیسکوییت، نان تست، پنکیک، وافل، فرنچ تست، شیرینیهایی مثل کرواسان و دونات و مافین، میوه تازه یا پخته. گاهی سفره را با یک تکه استیک رنگینتر هم میکنند، اما بیشتر احتمال دارد کنار تخم مرغ، یک تکه سوسیس یا بیکن سرو شود.
امریکاییها خودشان هم قبول دارند که نسبت به اروپاییها، صبحانه مفصلتری صرف میکنند. میگویند شام امریکایی سر شب سرو میشود و تا صبح، مردم گرسنهتر از اروپاییهایی هستند که نیمه شب سفره شام را میاندازند. ما نمیدانیم این حرف چقدر صحت دارد، اما به هر حال، صبحانه امریکایی برای روزهای شلوغ و پرتحرکی که تا بعدازظهر، فرصت ناهار خوردن ندارید، بسیار مناسب است.
صبحانه انگلیسی (English Breakfast)
اصلیترین بخش صبحانه انگلیسی، بیکن است. بیکن هم که میدانید از گوشت خوک درست میشود. پس اگر یک وقت خواستید صبحانه انگلیسی سفارش دهید، حتماً حواستان به این مسئله باشد. البته نبودن بیکن هم زیاد لطمهای به صبحانه نمیزند. تخم مرغ و سوسیس خودشان به تنهایی یک وعدهغذایی مقوی هستند، دیگر چه برسد به این که با گوجه کبابی، قارچ، نان تست و لوبیای پخته هم سرو شود. آن اوایل، این نوع صبحانه، یک راه مقرون به صرفه برای استفاده از سبزیجات هم بود؛ برای همین اگر یک وقتی پیاز سرخ شده یا سوخاری، و پوره سیبزمینی هم دیدید، تعجبی ندارد.
برانچ (Brunch)
Brunch اسم برانچ را انگلیسی زبانها از دو کلمه صبحانه (Breakfast) و ناهار (Lunch) گرفتهاند؛ راحت و بیدردسر. این وعده غذایی که بیشتر مناسب آخر هفتهها و تعطیلات است، یک وقتی بین ساعت ده صبح تا یک ظهر صرف میشود و همان است که از نامش پیداست: صبحانه و ناهار یکجا. بوفه این نوع صبحانه مفصل و متنوع است و هر چیزی در آن پیدا میشود.
این مطلب اولین بار در ماهنامه جادههای سبز منتشر شده است.