امروزه علم پزشکی ارتباط تنگاتنگی با علم تغذیه پیدا کرده، این در حالی است که یکی از ارکان اصلی درمان بیماران ارائه یک رژیم غذایی مناسب و علمی است که هم بتواند نیازهای تغذیهای بیمار را تأمین کند و هم با افزایش کارایی سیستم ایمنی، در بهبودی وی قدم بسزایی بردارد. تغذیه صحیح در بیماران کلیوی از مهمترین عوامل افزایش طول عمر و کاهش بستری شدن در بیمارستان است. این مقاله قدمی برای پیشبرد هرچه بهتر آموزشهای لازم در زمینه تغذیه و رژیم درمانی در بیماران کلیوی و جلوگیری از عوارض این بیماریها است، اما جانشین رژیمهای تخصصی نخواهد بود. ذکر این نکته ضروری است که رژیمهای غذایی در بیماران کلیوی دارای جزییات و حساسیت بالایی است و یک بیمار کلیوی باید مرتب، تحت نظر پزشک بوده و برای رژیم غذایی تحت نظر کارشناس تغذیه باشد.
کلیه و عملکرد آن
کلیهها دو عضو لوبیا شکلی هستند که در پهلوها از مهره دوازدهم سینهای تا مهره سوم کمری در دیواره پشتی شکم قرار دارند. وظایف کلیه شامل دفع مواد زاید و سمی، تنظیم حجم مایعات بدن، بازجذب برخی از مواد، برقراری تعادل اسید و باز، افزایش گلبولهای قرمز با تولید رنین، متابولیسم طبیعی کلسیم و فسفر است.
بیماریهای کلیوی
بیماران مبتلا به اختلالهای کلیوی معمولاً عدم تعادل مایعات و الکترولیتها را تجربه کردهاند و تظاهرات بیماری کلیوی در آنها قابل توجه است. این تظاهرات بر اساس میزان شدت، این گونه طبقهبندی میشوند: سنگهای کلیوی، نارسایی حاد و مزمن کلیه، سندروم نفروتیک و پیوند کلیه .
سنگ کلیه: یکی از متداولترین و دردآورترین اختلالهای اورلوژی است. حجم پایین ادرار در هنگام ارزیابی متابولیک مهمترین عامل ایجاد سنگ است و برای جبران آن مصرف زیاد مایعات باید در مدیریت درمان تمام انواع سنگها مورد توجه قرار گیرد. سنگهای کلیه دارای مشخصههایی مانند شیوع بالا بین سنین ۳۰ تا ۵۰ سال، شیوع بیشتر در مردان و میزان عود بالا و همچنین دو برابر بودن خطر ابتلا در افراد با سابقه خانوادگی است.
نارسایی کلیه: زمانی به وجود میآید که کلیهها نتوانند فرآوردههای زاید متابولیک را دفع کرده یا کارکردهای تنظیم کننده را اعمال کنند. در این حالت موادی که در به طور طبیعی با ادرار دفع میشوند به دلیل اختلال در کارکرد کلیوی، در مایعات بدن تجمع مییابد و بر کارکردهای درون ریز و متابولیک اثر میگذارند و موجب بر هم خوردن تعادل مایع و الکترولیت و اسید باز میشوند.
نارسایی کلیوی یک بیماری سیستماتیک است که به دو نوع حاد و مزمن تقسیم بندی میشود. بسیاری از بیماریهای کلیوی و دستگاه ادراری در صورت درمان نشدن منجر به نارسایی کلیه میشود. نارسایی مزمن کلیه در مراحل نهایی منجر به از کار افتادن کلیه میشود که برای درمان، بیماران باید دیالیز شوند که شامل دو روش دیالیز صفاقی و همودیالیز است.
سندروم نفروتیک: این سندروم شامل گروهی از بیماریهاست که با دفع بیش از ۳ گرم پروتئین در روز از شبکههای گلومرولی مشخص میشود. سندروم نفروتیک ممکن است به وسیله دیابت، فشارخون بالا، عفونت، شرایط ارثی، بیماریهای اتوایمیون، عوامل شیمیایی و داروهای معین ایجاد شود.
پیوند کلیه: پیوند کلیه در بیمارانی انجام میشوند که دچار نارسایی کلیه در مرحله آخر هستند.
تغذیه درمانی نقش بسیار مهمی در درمان بیماریهای کلیوی دارد از جمله: کاهش بار کاری کلیهها برای به تأخیر انداختن یا جلوگیری از ضایعات کلیوی بیشتر. تأمین تغذیه بهینه. کنترل تجمع مواد سمی مثل اوره، فسفر، سدیم.
توصیههای غذایی
لازم به یادآوری است که رژیم غذایی معمولاً در بیمارستان توسط کارشناسان تغذیه طراحی و تنظیم میشود. لزوم رعایت نکات اصلی در رژیمهای غذایی که توسط متخصص تغذیه تهیه شده است، بیمار را به سمت بهبود سوق میدهد. هر گونه برنامهریزی غذایی که توسط افراد غیرمتخصص و غیر مطلع انجام شود، ممکن است به بروز عوارض خطرناکی منجر شود.
پروتئین
با کاهش عملکرد کلیهها توانایی دفع نیتروژن و دیگر فرآوردههای زاید کاهش مییابد و محدودیت پروتئین سبب کاهش بار کاری کلیهها میشود. به طوری که میزان پروتئین در بیماران با نارساییهای کلیوی، سنگهای کلیه و سندرم نفروتیک باید محدود شود. در افراد پیوند کلیه رژیم غذایی بعد از عمل جراحی باید حاوی پروتئین و کالری بالا باشد.
سدیم و مایعات
سدیم در بسیاری از غذاها وجود دارد و بخش اصلی نمک نمکدان است. کلیههای آسیب دیده نمیتوانند سدیم زیادی را فیلتر کنند، در نتیجه میزان آن در خون افزایش مییابد. معمولاً توصیه میشود مصرف سدیم را به کمتر از ۲۰۰۰ میلیگرم در روز محدود کنید. در سندرم نفروتیک نیاز به محدودیت در مایعات وجود ندارد مگر بیمار دچار نارسایی کلیوی شود.
پتاسیم
با وجود اینکه پتاسیم بالا تهدید کننده حیات در بیماران کلیوی است ولی رعایت رژیم با محدودیت پتاسیم برای این بیماران مشکل است، زیرا بر خلاف سدیم قابل چشیدن نیست و بندرت روی برچسبهای غذایی دیده میشود. بیماران با نارسایی حاد و مزمن کلیه و پیوند کلیه محدودیت در مصرف پتاسیم دارند.
فسفر و کلسیم
نیاز به فسفر و کلسیم در بیماران نارسایی حاد بر حسب میزان موجود در سرم خون است و در نارسایی مزمن کلیه و سنگهای کلیه با محدودیت همراه است.
اگزالات
در بیماران سنگ کلیه باید برای جلوگیری از تشکیل سنگهای اگزالاتی، دوز روزانه آن محدود شود.
توصیه غذایی در پیوند کلیه
رژیم غذایی بعد عمل جراحی باید حاوی پروتئین و کالری بالا باشد تا بهبودی سریع بیمار رخ دهد. نیاز به مواد مغذی بهتدریج بعد از عمل جراحی کاهش مییابد. بیماران معمولاً در ۲۴ ساعت اول بعد از جراحی شروع به غذاخوردن میکنند و به طور سریع به سمت غذاهای جامد پیشروی میکنند. با طبیعی شدن عملکرد کلیه جدید، اکثر محدودیتهای رژیمی برداشته میشود.
این مطلب اولین بار در فصلنامه بهورز به قلم فاطمه سادات موسوی و نرگس شهسوار منتشر شده است.