شوالیه های دوران قرون وسطی اگر چه بسیار واقعیت گرا و سرسخت بودند، اما سبک زندگی و باورهایشان در مقایسه با هماوردهای ژاپنی شان، سامورایی ها، شکست خورده است. سامورایی ها منبع الهام بسیاری از فیلمسازان شرقی و غربی بوده اند. نیاز به گفتن ندارد که فیلم های بسیاری در مورد سامورایی ها بوده اند که مقیاس بسیار باکیفیت و مهمی برای فیلمسازی در این ژانر ایجاد کرده اند و حتی برخی از آن ها در زمره بهترین و موثرترین فیلم های اکشن و جنگی قرار گرفته اند. از این رو اگر به دنبال بهترین فیلم های ژاپنی ژانر سامورایی هستید، این شما و این ۱۰ فیلمی که می توانند اشتیاق و اشتهای شما برای سبک زندگی سامورایی ها را سیراب نمایند. لازم به ذکر است که این فیلم ها بر اساس امتیازشان در راتن تومیتوز رتبه بندی شده اند.

۱۰- Yojimbo

آیا تاکنون فیلم A Fistful of Dollars با بازی کلینت ایستوود ساخته شده در سال ۱۹۶۴ را دیده اید؟ فیلم Yojimbo ساخته آکیرا کوروساوا فیلمی بود که سرجیو لئونه از آن برای فیلم خود الهام گرفت. در واقع کمپانی که فیلم Yojimbo (1961) را در ژاپن ساخته بود، به خاطر این فیلم از سازنده فیلم هالیوودی شکایت کرد و ژاپنی ها پیروز این شکایت شدند. به هر ترتیب فیلم Yojimbo به همین اندازه فیلم تاثیرگذاری بود. داستان این فیلم در مورد یک سامورایی گرسنه و بی خانمان است که با دو گروه رقیب مواجه شده و تصمیم می گیرد برای کسب مقداری پول هر دوی آن ها را بازی دهد. بدون این فیلم، نه کلینت ایستوود می توانست اینقدر مشهور شود و نه فیلم وسترن اسپاگتی A Fistful of Dollars تا به این اندازه فیلمی موثر و به یاد ماندنی می شد.

۹- The Hidden Fortress

یک الماس پنهان دیگر از کوروساوا که تاثیر قابل توجهی بر سینمای هالیوود گذاشته فیلم The Hidden Fortress است که در سال ۱۹۵۸ ساخته شد. جرج لوکاس (خالق فیلم های Star Wars) خود گفته است که برخی از کلیشه های فیلم کوروساوا را در  سه گانه اورجینال جنگ ستارگان خود به کار گرفته است، به طور ویژه تکنیکی در اوایل فیلم Episode IV که از دو شخصیت اصلی فیلم کوروساوا وام گرفته شده است. هر دو این فیلم ها داستان دو سرباز است که از جنگ فرار کرده و بعد از آن است که با یک گنج پنهان روبرو می شوند و بدین ترتیب خشونت به لحنی کمیک تبدیل می شود. فیلم The Hidden Fortress به خودی خود فیلمی ارزشمند و شایسته دیده شدن است اما این موضوع که برخی از سکانس های سه گانه های جنگ ستارگان از آن الهام گرفته شده اند بر ارزش تماشایی بودن آن می افزاید.

۸- Samurai Rebellion

یکی از تکراری ترین تم های فیلم های سامورایی ژاپنی ستمگری فئودال ها و تاثیر آن بر روی قهرمانان است. این همان حال و هوایی است که در فیلم Samurai Rebellion به کار گرفته شد، فیلمی که در سال ۱۹۶۷ ساخته شد. این فیلم داستان ستمگری یک زمین دار محلی را روایت می کند که حتی با وفادارترین رعیت های خود نیز مثل حیوان رفتار می کند. یک فئودال محلی خواستار بازگشت زن شخصیت اول داستان است که قبلاً از قلعه اخراج شده است. آن ها می خواهند پسر خانواده را به عنوان جانشین تاج و تخت انتخاب کنند. خانواده سامورایی قهرمان داستان اما با تقاضای زمین دار محلی مخالفت کرده و علیه وی دست به شورش می زنند، همان چیزی که در عنوان فیلم نیز مشخص است.

۷- Sanjuro

اگر فیلم Yojimbo و فیلم های مشابه آن را دوست دارید، پس Sanjuro باید به فهرست فیلم های مورد علاقه شما اضافه شود. فیلم ساخته شده توسط کوروساوا ۱۹۶۲ به عنوان فیلمی تکمیلی بر Yojimbo دانسته اند که از همان بازیگر، توشیرو میفونه، استفاده می کند، بازیگری شهیری که به چهره واقعی سامورایی ها در سینمای ژاپن تبدیل شد. در هر صورت، داستان فیلم Sanjuro بسیار ساده و سرراست است: یک استاد سامورایی باتجربه به سامورایی های جوان و آینده دار آموزش می دهد، سامورایی هایی که به خاطر اربابان فاسد خود برای جنگ آماده می شوند. این فیلم نیست به دیگر فیلم های این فهرست بیشتر جنبه کمیک و خنده دارد دارد اما همچنان برخی سکانس های مبارزه سامورایی ها برای شکستن این فضا را در خود دارد.

۶- Harakiri

برای یک فیلم سامورایی محور که وارد فضای فلسفه سامورایی شدن می شود، Harakiri که در سال ۱۹۶۲ ساخته شد آغازگر مسیر خوبی بود. این فیلم داستان بسیاری از سامورایی های بدون ارباب در قرن هفدهم ژاپن را روایت می کند که در جستجوی ارباب و استاد جدید خود و به لطف تمرکززدایی اعمال شده توسط شوگان مجبور می شوند با هم مبازه کنند. این فیلم اربابان فئودالی ژاپنی را در بدترین شکل ممکن خود نشان می دهد، آن ها در حال اذیت و آزار مردم هستند و از مرگ سامورایی ها به عنوان یک سرگرمی استفاده می کنند زیرا می دانند که سامورایی ها به خاطر کدهای اخلاقی و شرافتشان از درخواست آن ها سر باز نخواهند زد.

۵- Zatoichi

فیلم Zatoichi در واقع بازسازی یک فیلم مشابه در سال ۱۹۶۲ است که به طور کامل لیاقت میراث داری فیلم اصلی را داراست. این فیلم یکی از ناب ترین و خاص ترین روایت ها برای یک فیلم اکشن یا سامورایی را داراست. سامورایی این فیلم یک مرد محترم نابیناست که مشخص می شود جنگجویی بسیار ماهر و مرگبار نیز هست. هیچ فیلم دیگری نمی توانست چنین ایده شجاعانه ای را به تصویر بکشد و البته موفق باشد. این فیلم داستانی ساده دارد که در مورد انتقام است، جایی که یک سامورایی نابینا با بی میلی به دو خواهر کمک می کند که از دار و دسته ای که والدینشان را به قتل رسانده اند انتقام بگیرند. در این فیلم چیزی از خشونت و خونریزی کم نخواهد بود.

۴- ۱۳ Assassins

با فاصله ای فراوان، جدیدترین فیلم این فهرست ۱۳ Assassins نام دارد که به شکلی موفقیت آمیز جادوی فیلم هایی Harakiri و Samurai Rebellion شبیه را بازسازی می کند. گروهی از سامورایی هایی که قبلا وفادار بوده اند از ارباب فئودالیست دیوانه خود خسته و ناامید شده  و سعی می کنند وی را ترور کنند. این فیلم یک درام تاریخی و یک فیلم اکشن است که تمامی کلیشه های ژانر سامورایی ژاپنی را در خود دارد. واقعیت جالب تر اینکه که این فیلم بازسازی فیلم کلاسیک سال ۱۹۶۳ از یک کارگردان صاحب سبک است. پیش از ۱۳ Assassins، بسیاری از منتقدان سینما فکر می کردند که فیلم های سامورایی دیگر پرطرفدار نیستند و دوره شان به پایان رسیده است. بازسازی فوق العاده مهیج این فیلم اما نشان داد که این منتقدان سخت در اشتباهند.

۳- Ran

فیلم Ran یکی از آخرین کارهای آکیرا کوروساوا است اما به هیچ عنوان فیلمی کم مایه تر از فیلم های قبلی این فیلمساز افسانه ای نیست. این فیلم در سال ۱۹۸۵ ساخته شده و یکی از  معدود فیلم های رنگی کوروساوا به شمار می آید. با این وجود فیلم Ran چنان تاثیرگذار و قوی است که برخی از فیلم های اکشن و جنگی امروز را نیز شرمنده می کند. سرعت نقل روایت، داستان سرایی و فیلمبرداری فیلم و همچنین ارزش تولید آن یک جادوی واقعی سینمایی است. فیلم Ran را می توان برداشت کوروساوا از شاه لیر شکسپیر دانست. فیلم در مورد یک فئودال در حال مرگ است که با کشتار و ویرانی سعی در مدیریت میراث پادشاهی خود دارد. بدین ترتیب فرزندان او برای رسیدن به قدرت با هم به جنگ می پردازند، در حالی که پدرشان با درماندگی مطلق از بالای قلعه سوخته اش دعوای خونین فرزندانش را تماشا می کند.

۲- Throne of Blood

بار دیگر، آکیرا کوروساوا یک فیلم حماسی سامورایی را به یک شاهکار هنری سینمای ژاپن تبدیل می کند. فیلم Throne of Blood که در سال ۱۹۵۷ساخته شد دومین فیلم دارای امتیاز بالا در راتن تومیتوز است. همانند فیلم Ran، فیلم Throne of Blood برداشت کوروساوا از یکی دیگر از داستان های کلاسیک شکسپیر به نام مکبث بود. این فیلم نیز توشیرو میفونه را در نقش اصلی دارد که یک ژنرال است. او و دوست نزدیکش با روحی مواجه می شوند که پیشگویی می کند آن ها در نهایت جایگاه ارباب فئودالشان را بدست می آورند. این دو سپس برای عینیت بخشیدن به پیشگویی های این روح دست به کار می شوند اما در این مسیر تشنه قدرت شده و فاسد می شوند و این قدرت در نهایت خودشان را نابود می سازد. این فیلم نسخه ای از مکبث است که بدون شک برای مدتی خواب را از شما خواهد گرفت.

۱- Seven Samurai

طرفداران فیلم های کوروساوا بدون شک می دانستند که این فیلم در صدر این فهرست قرار می گیرد. فیلم Seven Samurai که در سال ۱۹۵۴ ساخته شد بهترین اثر این کارگردان شهیر ژاپنی به شمار می آید. این فیلم یکی از منحصربفردترین داستان های تاریخ سینما را دارد که سهم زیادی در توسعه فیلم های ژانر جنگی و سامورایی و همچنین تکنیک های فیلمسازی داشت، از جمله استفاده هنرمندانه از باران در جریان نبردهای حماسی و سکانس های اکشن. داستان فیلم نیز به خودی خود داستانی بسیار تاثیرگذار و جذاب است: گروهی از کشاورزان گرسنه و دچار سوء تغذیه، از گروهی دزد می شنوند که قصد دارند در آینده ای نزدیک به روستای آن ها حمله کنند. از این رو آن ها گروهی سامورایی بی خانمان را اجیر می کنند تا از آن ها محافظت کنند اما در نهایت سامورایی ها می پذیرند که بدون دریافت دستمزد با دزدان بجنگند. اتفاقاتی که در ادامه می افتد یکی از فراموش نشدنی ترین ماجراجویی های دوستانه و فیلم های اکشن و جنگی تا به امروز است. این فیلم را باید پدربزرگ تمامی فیلم های سامورایی دانست که نباید تماشایش را از دست داد.

منبع