این دریاچه انبوهی از متان دارد، یک گاز گلخانهای که اگر آزاد شود میتواند میزان درآشامش (جذب) نور فروسرخ توسط جو زمین را افزایش داده و در نتیجه میانگین دمای سیاره را بالا ببرد. خوشبختانه میزان کنونی متانی که دارد در حبابهایی از دریاچه بیرون میزند اثر اقلیمی چندان چشمگیری ندارد. ولی هنوز نمی دانیم اگر دمای منطقهی دریاچه بیش از اندازه افزایش یابد یا اگر سطح دریاچه پایین بیاید چه خواهد شد. در این تصویر همین حبابهای متان را میبینیم که در زمستان یخ زدهاند و از پشت یخِ بسیار شفافی که دریاچه را پوشانده دیده میشوند.
متان (به انگلیسی: Methane) با فرمول مولکولی CH۴ یک گاز گلخانهای است و به عنوان سوخت بکار میرود. متان سادهترین آلکان است. ماده اصلیگلخانهای بیشتری نسبت به کربن دیاکسید دارد. امّا به این خاطر که مقدار آن در هواکره کمتر از کربن دیاکسید است، کربن دی اکسید را عامل اصلی آن میدانند. در شرایط استاندارد دما و فشار این گاز بی بو و بیرنگ و نافذتر و سبکتر از هوا است و اولین ترکیب سلسله هیدروکربنهای اشباع شده به شمار می رود. این گاز در طبیعت از تجزیه و پوسیده شدن مواد آلی به ویژه فساد گیاهان در مردابها حاصل میشود، به همین جهت آن را «گاز مرداب» نیز مینامند.
دریاچه بایکال (به روسی: О́зеро Байка́л (اُزِرُ بایکال)) دریاچهای است در جنوب سیبری در کشور روسیه، میان استان ایرکوتسک و جمهوری بوریاتیا. این دریاچه هفتمین دریاچه بزرگ جهان است و در فهرست میراث جهانی قرار دارد. دریاچه بایکال، حاصل فروافتادگی زمین است. دریاچه بایکال بزرگترین منبع آب شیرین جهان به شمار میآید. تقریباً ۲۰ درصد تمام آب شیرین غیرمنجمد سطحی روی کره زمین در این دریاچه قرار دارد. این دریاچه ۳۱۵۰۰ کیلومتر مربع پهناوری دارد. همچنین این دریاچه با عمق ۱٬۶۴۲ متر عمیقترین دریاچه جهان است.
دریاچه بایکال همچنین دارای زلالترین آب در میان دریاچههای جهان است و با قدمتی ۲۵ میلیون سال، قدیمیترین دریاچه جهان نیز بهشمار میآید. حجم آب شیرین دریاچه بایکال از مجموع آبهای دریاچههای بزرگ در آمریکا نیز بیشتر است. قبایل بوریات در سمت شرقی دریاچه زندگی میکنند و به پرورش بز، شتر، و گاو و گوسفند اشتغال دارند. دمای محل زندگی آنها بین منفی ۱۹ در زمستان تا ۱۴ درجه سانتیگراد در تابستان تغییر میکند.
دریاچه بایکال زیستگاه بیش از ۱۷۰۰ گونه گیاهی و جانوری است که دوسوم از آنها در هیچ جای دیگر جهان یافت نمیشوند. از آنجایی که این دریاچه خیلی قدیمی و دورافتاده است، دارای جانورانی است که فقط در این دریاچه یافت میشود. این جانوران شامل تعداد زیادی از بیمهرگان، چندین گونه از ماهیها و فک آب شیرین دریاچه بایکال میباشند. فک بایکال تنها فک آب شیرین جهان است و دائماً در آب شیرین زندگی میکند دانشمندان بر این عقیده هستند که خوکهای آبی این دریاچه در زمانهای قدیم از اقیانوس شمالی (شمالگان) آمده و بعد از سفر به سمت بالای رودخانه، به این دریاچه رسیدهاند.
برگرفته از یک ستاره در هفت آسمان