در حالی که عده‌ی بسیاری این چنین ادعا می‌کنند که جان ویلیامز تاثیرگذارترین آهنگساز در جهان سینماست، این بحث و جدل درباره‌ی هانس زیمر نیز وجود دارد. او کارنامه‌ی بسیاری درخشانی دارد و هنوز هم در حال تولید موسیقی‌های تحسین‌برانگیز برای فیلم‌ها در سرتاسر جهان است.

با امضای شخصی که او در ساخت موسیقی متن فیلم دارد و فیلم‌هایی که در میان‌ آن‌‌ها مثال‌‌های زیادی از آثار ماندگار وجود دارد، نمی‌توان از کار زیمر چشم‌پوشی کرد. او همچنان اثر منحصر‌به‌فرد خود را به طرق مختلف روی آثار مختلف سینمایی می‌گذارد و موسیقی او همواره به عنوان یکی از نقاط عطف پروژه‌ای که او در آن شرکت دارد، مطرح می‌شود. اما با همه‌ی این اوصاف هانس زیمر چه تاثیری بر تاریخ موسیقی متن فیلم گذاشته است؟ در زیر با ۹ دلیل می‌گوییم که چرا زیمر به عنوان تاثیرگذار‌ترین سازنده‌‌ی موسیقی فیلم شناخته می‌شود.

۹. تجارب گوناگون

شوالیه‌ی سیاه . هانس زیمر

هانس زیمر تا به این لحظه کارنامه‌ی پرباری از خود به جا گذاشته است. در حالی که شاید او امروزه به خاطر قطعاتی که برای آثار بزرگ ساخته است، شناخته می‌شود، فیلم‌‌هایی که او به عنوان آهنگساز در آن‌ها حضور داشته است، تنوع بسیاری دارد. زیمر موسیقی‌هایی را برای ژانر‌های مختلف ساخته است و همواره از ناحیه‌ی امن خود خارج شده است و چالش‌های زیادی را با موفقیت پشت سر گذاشته است.

وقتی به کارنامه‌ی او نگاه می‌کنیم، فیلم‌هایی در دسته‌های موضوعی مختلف را می‌بینیم. از از سه‌گانه‌ی ابرقهرمانی «شوالیه‌ی سیاه» گرفته تا فیلم حماسی تاریخی «گلادیاتور»، زیمر با موسیقی خود، جهان‌‌های متعددی را خلق کرده است که به مدد حضور در ژانر‌‌های مختلف است.

۸. سبک شناخته‌شده

پیانو . هانس زیمر

هانس زیمر سبک بسیار منحصر‌به‌فردی دارد که هم برای طرفداران دوآتشه‌ی سینما و هم برای مخاطبان سینمای جریان اصلی آشناست. وقتی به آثار او گوش می‌کنیم، تم بسیار ساده‌ای دارد قبل از آن که از حیث لحنی محتوای آن غنای بیشتری پیدا کند که با اتمسفر فیلم مورد نظر نیز سازگاری دارد.

باز هم در آینده شاهد ساخت قطعاتی توسط هانس زیمر خواهیم بود که او در آن‌ها، نهایت بهره را از صدای‌های ارکسترال می‌برد. یکی از بهترین چیزها در مورد سبک زیمر این است که او موفق می‌شود تا گام موسیقی و توالی نت‌ها و جاذبه و گیرایی موسیقی را تنها با چند نت ساده منتقل کند.

۷. تغییر آهنگسازی مدرن

تل‌ماسه . هانس زیمر

مطالعات زیادی درباره‌ی اینکه آهنگسازی در طی دهه‌‌های اخیر چه تغییری داشته است، وجود دارد. ردپای این تغییرات را می‌توان در آثار چند نفر پیدا کرد که جان ویلیامز و هانس زیمر دو تن از این افراد هستند. با همه‌‌‌ی این گفته‌ها یقینا زیمر یکی از برترین آهنگسازان تمامی دوران‌هاست.

اما در واقع بخشی از تاثیر زیمر مربوط به ظرافتی کار‌‌ی او و روشی است که در آن موسیقی به یک اثر یکتا و ماندگار و گیرا تبدیل می‌شود و به گام و جاذبه و کششی که پیش از این به آن‌ها اشاره شد، دست ‌می‌یابد. سبک ویژه‌ی زیمر، یکی از مولفه‌هایی است که به ایفای نقش خود در تمامی فیلم‌های آینده‌ای که او در آن‌ها قرار است به عنوان آهنگساز حضور داشته باشد، ادامه خواهد داد.

۶. تقلید از آثار او

تلقین . هانس زیمر

البته کاری که جواب می‌دهد و با اقبال مواجه می‌شود، یقینا نسخه‌های کپی خواهد داشت و تقلید‌هایی نیز از آن خواهد شد و مثال‌‌های بی‌شماری از تقلید از آثار زیمر توسط دیگر افراد فعال در این عرصه وجود دارد. در واقع شاید پیش‌ پا افتاده‌ترین جایی که می‌توان سر نخی از آثار او را پیدا کرد، تریلر‌ فیلم‌های مختلف است.

موسیقی که هانس زیمر برای فیلم «تلقین» (Inception) ساخته است، تبدیل به یک اثر نمادین در میان سایر آثار او شده است و به سختی می‌توان تریلر فیلمی را پیدا کرد که سعی نکرده است تا از همان نشانه‌های موسیقایی مشابه برای افزودن بار دراماتیک به پیش نمایش فیلم بهره ببرد. اما با این حال کپی‌کردن همواره به این معنی نیست که بتوان به همان سطح از مهارت رسید.

۵. تم‌های نمادین

دزدان دریایی کارائیب . هانس زیمر

هر اثر از آهنگسازی در دنیای موسیقی، معمولا با تم‌هایی که توسط او ساخته می‌شود، شناخته می‌شود. اگر آن‌ها آثاری داشته باشند که به‌یاد‌ماندنی باشد، در برابر آزمون زمان پایدار خواهند بود و گذر زمان از اهمیت و ماندگاری این آثار نخواهد کاست. اگر حتی عده‌ای از تماشاگران با آن موسیقی شنیدنی در ذهنشان سالن سینما را ترک کنند، آهنگساز موفق شده است تا قطعه‌ی  جذابی را بسازد و تاثیر خود را بگذارد.

آثار هانس زیمر خودشان به تنهایی از بی‌بدیل بودنشان سخن می‌گویند. فیلم‌هایی که قبلا به آن‌ها اشاره شد یعنی سه‌گانه‌ی «شوالیه‌‌ی سیاه»، «تلقین» و «گلادیاتور» همگی در صدر فیلم‌های کلاسیک او قرار دارند، درست مثل موسیقی متن زیبا و فراموش‌نشدنی که زیمر برای سری‌فیلم‌های «دزدان دریایی کارائیب» ساخته است و البته موسیقی پیشگام انیمشین «شیرشاه».

۴. پیوستگی با داستان

دانکرک . هانس زیمر

موسیقی که زیمر می‌نوازد، پیوستگی خاص و فوق‌العاده‌ای با روایت فیلم‌ساز و داستان فیلم دارد. کار او در فیلم «دانکرک» بهترین مثال در این مورد است و به درستی نشان می‌دهد که چگونه موسیقی زیمر توانسته است تا تغییری عظیم در روایت این فیلم جنگی و حماسی ایجاد کند و صحنه‌های پر تنش و نفسگیر آن را به تجربه‌ای لذت‌بخش تبدیل کند.

۳. میراث نولان

کریستوفر نولان . هانس زیمر

کریتسوفر نولان به قطع یکی از توانمند‌ترین و مشهورترین فیلم‌سازان دنیاست. کارنامه‌ی کارگردانی و نویسیندگی او درخشان است و او توانسته است برخی از آثار ماندگار سینما را در سال‌های اخیر بسازد. تقریبا تمامی فیلم‌های برتر و تحسین‌شده‌ی نولان با همکاری زیمر به عنوان آهنگساز فیلم ساخته شده است تا جادوی فیلم‌سازی نولان بتواند نهایت تاثیر خود را روی مخاطبش بگذارد.

میراث نولان و زیمر ارتباط جاودانه‌ای با یکدیگر دارد. نولان یکی از تاثیرگذارترین کارگردانان تاریخ سینماست که دلیلش، اعتماد به افرادی است که در کنار او حضور دارند و از شهرت و توانمندی مشابهی برخوردارند. از «دانکرک» تا «میان‌ستاره‌ای»، برخی از موفقیت‌های نولان مرهون آهنگساز بااستعدادی مثل زیمر است.

۲. تحسین جریان اصلی

گلادیاتور . هانس زیمر

کمتر آهنگسازی می‌تواند به حافظه‌ی جریان اصلی سینما راه یابد و نه تنها توسط طرفداران دل‌خسته‌ی سینما شناخته‌ می‌شود بلکه آن‌هایی گه گاهی به سینما قدم می‌گذارند نیز او را بشناسند. هانس زیمر نیز به مانند جان ویلیامز توانسته است در سال‌های اخیر به این جایگاه دست‌نیافتنی برسد.

این بسیار قابل توجه و مهم است که مخاطبان سینما بلیت فیلم را برای این تهیه می‌کنند تا قطعه‌ای را که توسط زیمر ساخته شده است، روی فیلم محبوب خود بشنوند. به این دلیل که آثار او تبدیل به نمادی از یک موسیقی بی‌نظیر و درخشان و فیلم‌سازی فوق‌العاده و تاثیرگذار شده است. کمتر آهنگسازی مثل زیمر می‌تواند به این اندازه صندلی بفروشد و مخاطبان را غرق موسیقی جذاب خود بکند.

۱. کارنامه‌ی پر‌افتخار

میان‌ستاره‌ای . هانس زیمر

گرچه نباید لزوما میراث و دستاورد‌های یک شخص را با جوایزی که او کسب می‌کند، سنجید، بسیار سخت است که شمار چشمگیر جوایز هانس زیمر را نادیده گرفت. زیمر افتخارات بی‌شماری را برای قطعاتش کسب کرده است که در بین آن‌ها جوایز بفتا و اسکار هم دیده می‌شود.

در حقیقت او طی فعالیت خودش در عرصه‌ی آهنگسازی، ۲۴۶ بار نامزد دریافت جایزه شده است که از این بین ۱۲۲ عدد از جوایز را به خانه برده است. این یک آمار فوق‌العاده برای او محسوب می‌شود. گرچه به رغم آثار ماندگارش، او تنها یک بار و در سال ۱۹۹۵ برای موسیقی متن انیمیشن «شیرشاه» موفق به دریافت جایزه‌ی اسکار شده است. صرف نظر از همه‌ی این‌ها، زیمر هنوز هم یکی از مشهورترین اساتید آهنگسازی فیلم است که صنعت سینما و دنیای فیلم‌سازی به خود دیده است.

منبع: Screen Rant

منبع