آندری تارکوفسکی (andrei tarkovsky) اگرچه در زمان خود به دلیل محدودیت های فراوانی که شوروی سابق در مسیر فیلمسازی اش ایجاد کرده بود، آن طور که شایسته بود مورد توجه قرار نگرفت، اما امروز از او به عنوان یکی از بهترین فیلمسازان تاریخ سینما یاد می شود.
این بار در پنج برتر سینمایی به «۵ فیلم برتر آندری تارکوفسکی که باید دید» پرداخته ایم.
۵- سولاریس (Solaris): شاید عجیب باشد اما باید بدانیم که آندری تارکوفوسکی یک اثر فضایی – تخیلی هم در کارنامه اش ثبت کرده و آن «سولاریس» است.
قصه فیلم درباره مردی است که پس از ورود به سفینه و قرار گرفتن در یک موقعیت خاص، متوجه حضور همسر فقیدش در کنار خود می شود و…
همانطور که انتظار می رفت، «سولاریس» چندان بر روی قصه متمرکز نیست و رویکردش همان مضامین همیشگی مورد علاقه فیلمسازش یعنی رنج، درد و عشق است. تارکوفسکی این بار در یک موقعیت تخیلی بار دیگر رنج انسان از به یاد آوردن غم زندگی اش را یادآوری می کند.
۴- آینه (Mirror): «آینه» را باید شخصی ترین فیلم آندری تارکوفسکی برشمرد. اثری که در آن قصه از طریق تصاویر و ارتباط با محیط روایت می شود.
داستان «آینه» درباره زندگی یک مرد در سه بازه زمانی مختلف قبل از جنگ جهانی دوم، دوران جنگ و زمان پس از جنگ روایت می کند.
«آینه» به طور قطع غیرمتعارف ترین فیلم تارکوفسکی محسوب می شود و همانطور که اشاره شد، شخصی ترین اثر او نیز به شمار می رود. در این فیلم خاطرات دوران کودکی تارکوفسکی در کنار اشعار پدرش، تصویری رویایی و وهم انگیز را به نمایش می گذارد.
۳- استاکر (Stalker): «استاکر» یکی از تحسین شده ترین فیلم های آندری تارکوفسکی محسوب می شود.
داستان فیلم درباره سه مرد است که تصمیم می گیرند به منطقه ای سفر کنند که گفته می شود در آنجا آرزوها برآورده می شوند. اما ورود آن ها به این منطقه آن طور که انتظار داشتند پیش نمی رود و…
«استاکر» سرشار از مضامین فلسفی است. تارکوفسکی در «استاکر» بار دیگر فضایی خیالی را برای روایت قصه اش ترسیم کرده و در نهایت به فلسلفه و خودشناسی می رسد و حتی اشاره هایی هم به سبک زندگی جامعه آن دوران شوروی دارد.
۲- ایثار (The Sacrifice): «ایثار» آخرین اثر آندری تارکوفسکی است. فیلمی که از روی علاقه و به احترام کارگردان سوئدی یعنی “اینگمار برگمان” ساخته شده و دارای مولفه های مورد علاقه برگمان نیز است.
داستان فیلم درباره بازیگری است که بازیگری را کنار گذاشته تا به عنوان روزنامه نگار فعالیت کند اما شنیدن خبر هولوکاست هسته ای باعث می شود تا او این بار نذر می کند تا همه چیز مانند گذشته آرام شود اما…
«ایثار» همانطور که از نامش بر می آید، به فرهنگ ایثار و ارتباط انسان و خدا می پردازد. رابطه ای که در آن انسان سعی می کند چیزی را فدا کند تا دستاوردی بزرگ تر در زندگی بدست آورد. تارکوفسکی به فاصله کوتاهی پس از ساخت «ایثار» از دنیا رفت.
۱- آندری روبلف (Andrei Rublev): «آندری روبلف» به دلیل تم مذهبی که داشت، در شوروی سابق اکران نشد و فرصتی برای دیده شدن نیافت. با این حال، کارشناسان معتقدند که این فیلم بهترین اثر تارکوفسکی محسوب می شود.
قصه «Andrei Rublev » درباره ساخت یک ناقوس است که باید توسط پسری جوان ساخته و نصب شود؛ اتفاقی که می تواند به قیمت از دست دادن جان پسر تمام شود.
«کودکی ایوان» به مضامین مذهبی از جمله ایمان و رنج اشاره می کند و کارکرد اعتقاد را به بهترین شکل ممکن به تصویر می کشد. روسیه قرون وسطایی که در فیلم ترسیم شده سرشار از پلیدی هاست که به احتمال زیاد نقش بسزایی در توقیف فیلم داشته است. صحنه کشتار حیوانات در این فیلم کماکان یکی از جنجالی ترین صحنه های تاریخ سینما محسوب می شود.
سپاس از بازنشر مطلب ?