مرسدس بنز کلاس SL طرفداران پرشماری دارد و کد SL در زبان آلمانها مخفف Sportlich-Leicht به معنی «خودروی اسپرت سبک وزن» بوده که از سال ۱۹۵۴ در خانواده بنز قرار گرفته است. SL که ۶ نسل آن از دهه ۵۰ تاکنون تولید شده، در حالی حدود ۳ سال پیش نمونههای جدیدش با کد (R231 حرف R به معنای رودستر) به تعداد محدود در کشورمان پلاک شد که در آن زمان با قیمت حدود ۱/۵ میلیارد تومان و امروزه نمونههای کار کرده مدلهای ۲۰۱۳ با کیلومتر زیر ۵۰ هزار، حدود ۸۰۰ تا یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان (برای مدل ادیشن وان) قیمتگذاری میشوند. رقبای SL500 در کشورمان در کلاس تولیدی چون پورشه،۹۱۱ مازراتی گرنکابریو و بامو ۶۵۰ کابریو بوده که آنها نیز از طیف و بازه قیمتی نظیر همین خودرو برخوردار هستند، با این تفاوت که مالکین این خودروها میگویند هزینههای سرویس و نگهداری خودرویی چون مازراتی و پورشه از بامو و بنز بیشتر است. اما دلیل قیمت نه چندان مناسب این خودروها در بازار طی چند سال اخیر، ورود آن به تعداد معدود و سپس ممنوعیت واردات آن که شامل خودروهایی با حجم موتور بالای ۲۵۰۰ سیسی میشد عنوان شده است. حرکتی که از چند سال پیش تاکنون، منجر به افزایش قیمت ۲ تا ۳ برابر برخی از خودروهای وارداتی نظیر لکسس، LX570 سری ۶ گرن کوپه، انواع S کلاس بنز و انواع مدلهای پورشه و مازراتی و محدود شدن این بخش از بازار خودروهای لوکس و اسپرت به سال ۲۰۱۳ شد.
بررسی فنی در SL جدید جزئیات طراحی نوآورانه و جذاب به وفور درجای جای آن یافت میشود. استفاده از خطوط برجسته استیل در پشت گلگیر جلو و روی درپوش موتور در بخش چپ و راست، در روی اتاقهای SL و همچنین SLR و SLS و گالوینگ کلاسیک و دوست داشتنی همیشه یک اصل و بخشی از هویت آن بوده و هست که دایملر روی این اتاق نیز از آن سود برده است. البته شما بسیاری از فرمهای بنز SLK بهعنوان برادر کوچکتر را خصوصاً در نمای جلو شبیه به آن میبینید و اگر به این دو خودرو در دو عکس از فاصله دور نگاه کنید شاید در شناخت اینکه کدام ماشین SLK است و کدام SL کمی با تأخیر تصمیم بگیرید، ولی جزئیات روی هر دو اتاق متفاوت است. مرسدس بنز در این مدل SL از کنسولی مدرن با خطوطی نرم و اسپرت سود برده است. دسته دنده و بخشهایی از کنسول که در محصولاتی چون SLS و AMG GT هم از این سبک و سیاق پیروی شده (البته در مقیاس کوچکتر) بخشی از این موارد در برادر کوچکتر SL یعنی مرسدس بنز SLK هم قابل مشاهده است. صندلیهای اسپرت و در عین حال نرم و راحت که بدن را در خود جای میدهند، فرمان سه پایه و اسپرت در کنار ارگونومی بالا و کیفیت ادوات داخلی درخور نام بنز، دست به دست هم داده تا راننده آن در کمال آرامش و اطمینان تنها به فکر لذت بردن از پیشرانه ۴۲۹ اسببخاریاش باشد.
همچنین دریچههای سیستم تهویه مطبوع که شکلی گرد دارند، درکنار پشت آمپرهای جذاب و اسپرت که دور آنها پوششی از کروم کار شده؛ حال و هوای یک ماشین Retro (مدرن کلاسیک) را تداعی میکند. به این مجموعه میتوانیم تلفیقی از چرم و کروم را بیافزاییم که در بخشهایی چون فرمان، رودریها، کنسول، داشبورد و صندلیها دیده میشوند. ترکیب هنرمندانه رنگ قرمز، مشکی و کروم، فضای خاص و جذابی را پدید آورده و هر سرنشینی علاقه مند است تا زمان بیشتری را در این ماشین سپری کند. یکی از نکات جالب این ماشین، مکانیزم باز و بسته شدن سقف آن است که نسبت به نسل پیشین تغییر کرده و نحوه باز شدن آن به خصوص حرکت جداگانه شیشه و ستونهای عقب هنر و مهندسی آلمانی را کاملاً به رخ میکشد. شایان توجه است فضای بار SL در مقایسه با رقبای موجود در بازار ایران همانند پورشه ۹۱۱ و سری ۶ روباز از حجم بیشتری برخوردار است. مهندسین آلمانی با در نظر گرفتن پیشرانه ۸ سیلندر خورجینی ۴/۷ لیتری با پشتیبانی دو توربو شارژر توانستهاند خروجی موتور را به حدود ۴۲۹ اسببخار رسانده، که با توجه به وزن ۱/۸ تنی به ترکیبی از نسبت اسب بخار به وزن یک به ۳/۹ دست یافتهاند. این نسبت یعنی اینکه راننده با خودرویی اسپرت طرف بوده که کشش و قدرت خوبی را قادر است به نمایش بگذارد.
به محض استارت زدن بهواسطه منبع اگزوز AMG دوبل با خروجیهای دوقلو صدای گیرا و مردانه که تا حدودی شبیه خودروهای عضلانی آمریکایی (بهویژه فورد ماستنگ ۵ لیتری) است طنینانداز میشود. با نشستن پشت فرمان و تکیه زدن به صندلیهای اسپرت و نرم، خود را در فضایی کاملاً لوکس با سطح ارتفاع پایینی از زمین مییابید که تداعیکننده آرامش در کنار قدرت اسبهای وحشی آلمانی است. فرم صندلیها خیلی به راننده کمک میکند که تسلط خوبی پشت فرمان داشته باشد. برای آغاز تست رانندگی و به چالش کشیدن جانانه این خودرو سیستم پایداری را خاموش کرده و عملکرد ماشین را در حالت اسپرت قرار میدهیم تا راننده تمرکز بیشتری روی قوای فنی و عملکردهای تکنیکی ماشین داشته باشد. با تخته کردن پدال گاز و کمی چاشنی شدن تأخیر همیشگی جعبه دنده های ۷ سرعته بنز، هرزگردی چرخهای عقب، گشتاور ۷۰۰ نیوتنمتری را حتی در دورهای پایین موتور نویدمیدهد. حس فشار رو به عقب و فرو رفتن در صندلی حاکی از شروع یک مسابقه لذت بخش و پر سر و صدا با هر خودروی موجود در بازار را میدهد و کاملاً این حس به شما القاء شده که پشت فرمان یکی از قویترین خودروهای اسپرت و روباز موجود در ایران نشستهاید. صندلیها با توجه به تنظیمات متنوعی که دارند به خوبی بدن را در خود فرا گرفته و این اطمینان را به راننده داده تا با خیال آسوده و کمترین خستگی وارد پیچهای جاده شود.
در زمان بسته بودن سقف دید عقب خودرو به دلیل فرم ستونهای جانبی تا حدی محدود بوده و در بخش جلو با توجه به کشیدگی کاپوت نیازمند تمرین بیشتر در رانندگی برای احاطه بر ابعاد خودرو است تا راننده بتواند با سرعت بیشتری نسبت به دور زدن با ماشین اقدام کند در شتاب گیریهای اولیه با توجه به خاموش بودن سیستم پایداری و کنترل کشش کمی انحراف در عقب خودرو حس شده، اما بهواسطه فرمان خوش دست، اسپرت و کوچک میتوان آن را مهار کرد. شتابگری ماشین و رساندن دور شمار سرعت به عدد ۱۰۰ کیلومتر در زمانی کمتر از ۵ ثانیه حاصل میشود و برای ثبت عدد مسافت ۴۰۰ متر زمانی حدود ۱۵ ثانیه و سرعتی حدود ۱۷۰ کیلومتر بر ساعت صرف میگردد. با روشن کردن سیستم پایداری جسارت بیشتری برای مانور کردن و تعویض خطوط در سرعت بالای ۱۲۰ کیلومتربرساعت حاصل شده و خودرو تا حد زیادی اشتباهات راننده را جبران کرده و این اطمینان را به وی داده که همچنان پای خود را به اعتماد به نفس و جرات تمام روی پدال گاز قرار دهد. همچنین به واسطه ارتفاع کم ماشین تا زمین، و لاستیکهای دیواره کوتاه با رینگهای اسپرت بزرگ هم پایداری ماشین در راندن قابل توجه بوده و هم اینکه شتاب جانبی بالایی را در سر پیچها تحمل میکند، البته این مسئله سبب نشده که از راحتی و آرامش سرنشینان داخل خودرو کاسته و تکانهای ناشی از شرایط مسیر به صورت مستقیم در اتاق یا روی فرمان حس شود، هنری که مرسدس بنز همیشه از آن سربلند بیرون آمده، البته این راحتی و نرمی در سواری، قابلیتهای فنی در مقایسه با رقیبی همچون کاررا ۹۱۱ را در سطحی پایینتر قرارمیدهد. SL سواری نرمتری به نسبت ۹۱۱ داشته، ولی پورشه با سواری اسپرت و خشکتر از چسبندگی بیشتری به نسبت SL برخوردار است. حین رانندگی با خودرو در سطح شهر با توجه به صدای گیرا و بلند اگزوز AMG میزان جلبتوجه برای عابرین بالا بوده و بعضاً هدف دوربینهای تلفنهای همراه برخی از آنها قرار گرفتیم.
در خصوص سیستم ترمز نیز میتوان اضافه کرد که دیسکهای سوراخدار با سایز بزرگ در جلو و عقب به واقع عملکردی مناسب و درخور پیشرانه قلدر خودرو داشتند و قدرت ایستایی خوبی را حتی در ترمزهای پیاپی و پرفشار ایجاد میکنند. در زمان بارندگی نیز لنتها به طور متناوب و با فشاری جزیی با دیسکها درگیر شده و سبب خشک ماندن سیستم ترمز و افزایش کارایی آن میگردند. از امکانات رفاهی و ایمنی میتوان به سامانه تعلیق،ADS سیستم محافظ عابران،، پارک ترونیک، بازکننده صندوق با حرکت پا زیر در صندوق، جای مخصوص چتر، سیستم استارت-استاپ، پدالهای تعویض دنده روی فرمان، تلفن، سیستم صوتی هارمن کاردونبا ۸ بلندگو و ساب و تیونر تلویزیون، گرمکنهای صندلیها و آینه، کیف کمکهای اولیه و … اشاره کرد. در جمعبندی کلی میتوان SL500 را خودرویی با پیشرانه قوی و پر طنین و کیفیتی مثال زدنی نامید که جای مدلهای روز آن در بازار کشور حس میشود و در مقایسه با رقبای هم قیمتش، بیش از مازراتی و پورشه جلب توجه میکند، ضمن اینکه مشکلات تأمین قطعات مصرفی و یدکی و هزینه نگهداری آن را نباید از نظر دور داشت.
این مطلب اولین بار در مجله ماشین به قلم مسیح فرزانه و پژمان فریدونی منتشر شده است.