دلفین‌ها پستاندارانی دریازی از راسته آب‌بازسانان هستند که رابطه نزدیکی با نهنگ‌ها و گراز ماهی‌ها دارند. اجداد این جانوران جفت سمانی بودند که نزدیک به ۵۰ میلیون سال پیش برای پیدا کردن غذا از خشکی به دریا وارد شدند. به صورت تقریبی ۴۰ گونه دلفین وجود دارد که در ۱۷ سرده گوناگون رده‌بندی شده‌اند. بدن دلفین‌ها در طی میلیون‌ها سال به تدریج برای زندگی در آب تطابق یافته است. دلفین‌ها و دیگر آب‌بازسانان برای حرکت در آب باله دارند و دمشان همچون ایجادکننده پیشرانش کار می‌کند. بدنشان نیز به گونه‌ای است که برای شنای هر چه سریعتر در آب و ماندگاری برای مدت زمان بیشتر در آن با یک بار نفس‌گیری مناسب است. دلفین‌ها همانند بسیاری دیگر پستانداران فرزندانشان را زنده به دنیا می‌آورند و به آنها شیر می‌دهند. آنها از توانایی‌هایی چون تولید سونار و شنوایی بسیار قوی برای یافتن طعمه‌هایشان بهره می‌گیرند. غذای این جانوران را ماهی و سرپایان تشکیل می‌دهند. نهنگ قاتل تنها دلفینی است که پستانداران بزرگ دریایی را نیز شکار می‌کند. اعضای دو تیره عمده دلفین‌های اقیانوسی و دلفین‌های رودخانه‌ای در همه آب‌های آزاد جهان و همچنین در بعضی رودخانه‌های در امتداد آب شیرین یافت می‌شوند. آنها از جمله باهوش‌ترین جانوران روی زمین هستند و روش‌های منحصر به فردی برای شکار و برقراری ارتباط دارند. شکل‌های گوناگون ارتباطی در میان اعضای گروه‌های بعضی نژادهای دلفین به عنوان نوعی فرهنگ شناخته شده‌اند.

به دلیل توانایی‌های هوشی بالا، ظاهر دوستانه، و جنب و جوش همیشگی‌شان، دلفین‌ها از گذشته در طول تاریخ توجه انسان‌ها را به خود جلب کرده‌اند. دلفین‌ها حیوانات باهوش و شادی هستند. آنان بسیار بازی گوش‌اند و البته گاهی اوقات می‌شنویم که کمک‌های بسیار مهمی به انسان‌هایی که در دریا گرفتار شده‌اند می‌کنند. دانستنی‌های بسیار جالبی در باره مغز، ویژگی جسمی و رفتار این موجود بامزه ( از نظر رفتار ) وجود دارد که در اینجا به ۱۰ تا از اینها اشاره شده.

– کوچک‌ترین دلفین دریاها پرپیز در دریای کرتز زندگی می‌کند که طولش ۱٫۵ متر و وزنش ۵۰ کیلوگرم می‌باشد. بزرگ‌ترین نوع دلفین در اُرکا وجود دارد که جنس نر آن تا  ۸ متر رشد می‌کند و وزنش تا ۶ تن هم می‌رسد.

– دلفین‌ها گوش‌های( سنسرهای شنوایی ) بسیار قوی دارند به‌طوری که می‌توانند فرکانس‌های خیلی ضعیفی را دریافت کنند که از انسان و یا هر موجود دیگری بعید است.

– دلفین‌های آزاد تنها نیمی از مغز خودشان را مورد استفاده قرار می‌دهند و این در مورد دلفین‌هایی که در باغ وحش متولد می‌شوند هنوز ثابت نشده است.

-دلفین‌ها به‌صورت گروهی(کوچک و بزرگ)زندگی می‌کنند، که برخی از این گروه‌ها شامل ۱۰۰۰ تا ۸۰۰۰ هزار دلفین می‌باشد و در هر گروه دلفین‌های ماده در مرکز قرار می‌گیرند و توسط دلفین‌های نر محاصره می‌شوند.

– دلفین‌ها از دسته پستانداران می‌باشند و برای قدرت ماهیچه‌هایشان به اکسیژن جو نیاز دارند.

جالب آینه که آنها فقط ۰٫۵ ثانیه از اکسیژن هوا تنفس می‌کنند و می‌توانند ۱۵ دقیقه نفس خود را حبس کنند. دلفین‌های باتل نوز (نوع خاصی از دلفین‌ها) ۲ تا ۳ دقیقه بینی خود را از آب بیرون می‌آورند تا بتوانند نفس خود را بیشتر حبس کنند.

– دلفین‌ها با ایجاد صداهایی به شکل تلگراف یا موسیقی با هم ارتباط برقرار می‌کنند. سن سرهای شنوایی آنها می‌توانند صدایی با بسامد ۲۵۰Hz تا ۲۰۰KHz را دریافت کنند با این توانایی آنان قادرند تصویر دقیقی از جزئیات زیر دریا را به دقت نقشه یا عکس به هم ابلاغ کنند هرچند فاصله آنها خیلی زیاد باشد.

– ماهی، هشت پا و صدف از غذاهای مورد علاقه دلفین‌ها هستند. هرگاه هر کدام از آنان به منبع غذایی می‌رسد با ایجاد صداهایی دیگر دلفین‌ها را باخبر می‌کند تا شکاری دسته جمعی داشته باشند، این نوع شکار دلفین‌ها بسیار مفید برای ماهی گیران و دیگر شکارچیان دریا نیز می‌باشد.

– دلفین‌ها شنا گران، غواصان، شیرجه زنان خیلی ماهری هستند. برخی می‌توانند ۴۰ کیلومتر را در نیم ساعت طی کنند و ۳۰۰ متر به عمق دریا بروند و ۶ متر به بیرون از سطح آب بپرند و البته نوع خاصی از آنان (باتل نوز) می‌توانند ۳۰ دقیقه نفس خودشان را حبس کنند.

– دلفین‌ها کمک‌های زیادی به انسان‌ها می‌کنند. اونها به ماهی گیران کمک می‌کنند تا ماهی بیشتری را صید کنند، به غواصان کمک می‌کنند تا کشتی‌های غرق شده را پیدا کنند، از غرق شدن شنا گران در دریا جلوگیری می‌کنند و حتی به پزشکان کمک می‌کنند تا خیلی از مشکلات رفتاری کودکان را درمان کنند.

این مطلب اولین بار در ماهنامه دامپزشکی و بهداشت منتشر شده است.